Историческите личности, които не бяха запомнени с постиженията си (1 част)

Автор: New Me

03 Септември 2018

Историята може да си прави много шеги с нас. Някои хора не са запомнени с най-великите си постижения или най-красноречивите си дела. По еда или друга причина те остават в историята по съвсем различни причини. Ето част от тях...

Робърт Фицрой

Английския вицеадмирал Робърт Фицрой е запомнен днес предимно за службата си  като капитан по време на емблематичното пътуване на Чарлс Дарвин. Двамата станали приятели, макар че Фицрой  напълно се противопоставял на пророческите идеи на Дарвин. Но всъщонст основната претенция на Фицрой за слава трябва да бъде изобретяването на прогнозата за времето. През 1854 г. e назначен за ръководител на нов метеорологичен отдел в рамките на Търговския съвет, чиято работа била да събира данни за времето в морето. Основната цел на отдела била да се разработят по-добри ветрови карти, за да се намали времето за плаване, но той бил убеден, че по-обстойното проучване им позволи да предскажат бури.Фицрой се възползвал от едно ново изобретение,- електрически телеграф. Това му позволило да събира данни за времето от всички брегове в реално време и да изпраща предупреждения, когато е необходимо, от лондонския си офис. Тъй като той е издал предупреждения за буря, Фицрой решава, че прогнозата може да бъде пращана и до вестниците. Първата му прогноза е публикувана в "Таймс" на 1 август 1861 г.

Зепо Маркс

Херберт Маркс, по-известен със сценичното си име "Зепо", е част от братята Маркс, един от най-успешните комедийни актьори на ранния Холивуд. Заедно с Гумо, Зепо е смятан за един от "другите братя", онези, които напуснат групата рано, за да се съсредоточат върху други проекти. Той построил мотоциклета, наречен "Marman Twin", който се произвеждал между 1948 и 1949 г. През Втората световна война неговата компания произвеждала множество военни части, като най-забележителната е клемата Marman, използвана за осигуряване на товари. Тя задържа атомната бомба на борда на "Енола Гей" и все още се използва  и днес, дори и на космически кораби. Зепо изобретил и часовник за наблюдение на сърдечния пулс. Той наблюдава сърдечната честота и  предупреждава за неправилен сърдечен ритъм.

Барбара Картланд 

Барбара Картланд е британска писателка, известен с издаването на по една книга месечно за викторианската романтика. Тя завършва кариерата си с 723 публикувани романа. Когато не била заета с писането, Картланд се интересувала активно от авиацията и помага за развитието на военния планер. Веднъж видяла шоу в Германия, което включвало и реекспорт (малко въздухоплавателно средство пътуващо на кратки разстояния. Картланд харесвала идеята, но намирала за глупаво, че не може да се използва и за пътувания на дълги разстояния. През 1931 г. тя използвала помощта на двама служители на RAF и изградила свой собствен планер, наречен The Barbara Cartland. И тръгнала на 320 километра пътуване. Докато носела чанта с писма на борда, тя всъщност пътувала с първия подобен самолет в света.. Идеята за използване на планери за дълги пътувания привлякло вниманието на военните, които искали да го използват за транспортиране на войски. Така по време на Втората световна война британците, германците, руснаците и американците са наемали военни планери. А Картланд била почетена за нейния принос с наградата "Епископ Райт" за индустрията през 1984 г.

Амелия Блумер
 
Застъпникът за правата на жените Амелия Блумер винаги е свързана със стила на обличане, който тя популяризира и която носи нейното име. Въпреки това усилията й за гласуване на жените надхвърлят модата. Може би най-голямото й постижение е публикуването на The Lily, първият вестник в САЩ, редактиран от и за жени. Първото издание се появява на 1 януари 1849 г. След него се появяват и други периодични издания, издавани от жени. Като например  "Революцията", вестник, създаден от съучастници Сюзън Б. Антъни и Елизабет Кади Стантън. През април 1851 г. е публикувана статия за разхлабените турски панталони, комбинирани с полата, завършваща под коляното, които били много по-практични и удобни от роклите във викториански стил, които жените трябвало да носят. Привържениците на стила станали известни като "блумерите", докато панталоните били наречени "bloomers".

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща