Изненада: Предимствата на лошите навици

Автор: New Me

10 Януари 2019

Често критикуваме другите или себе си за лошите навици, с които е доста трудно да се разделиш. Добрата новина е, че може би не са толкова ужасни, колкото сме склонни да мислим. Ето и ползите от лошите навици...

1. Мързеливият човек е ефективен

Ако търсите някой, който да намери начин да изпълните предизвикателна работа, потърсете някой ленив. Мързеливите хора са ефективни с това, че не обичат много движението и ще измислят начин да я свършат с минимални усилия. Те не искат да използват повече енергия, отколкото е крайно необходимо. Ето защо те използват мозъчния си капацитет по-ефективно. Дори милиардерът Бил Гейтс казва, че избира да наеме мързелив човек, който да извърши трудната работа, защото такъв човек намира най-лесния начин да го направи.

2. Сарказмът подобрява креативността

Въпреки че това е умение, което не се оценява от всички, саркастичността има своите предимства. Когато се използва умело, тя може да предизвика творческо мислене.

3. Отлагането ви кара да се съсредоточите върху дадена задача

Много мързеливи хора изчакват до последната минута, за да изпълнят дадена задача. След това те се фокусират върху най-значимите части. Повечето пъти, когато човек изпълнява задачите по-рано от крайния срок, те в крайна сметка добавят ненужни подробности. Работата в последната минута се подхранва от стреса, който ви помага да се съсредоточите само върху това, което е необходимо. Липсата на време също ви кара да работите по-бързо.

4. Лежането подобрява творчеството

Когато не мислите за нещо конктретно, сте предразположени към раждането на наистина добри идеи. Докато ако прекомерно се концентрирате в нещо, може да постигнете обратния ефект. Обаче когато се отпуснете и оставите мозъка си да се лута, може да намерите решението. За мързеливите хора се казва, че имат най-добрите умения за решаване на проблеми. Ходенето на открито без никаква цел се счита за една от най-добрите тренировки за мозъка, която помага да се възстанови и увеличава творчеството.  

5. Ругаенето намалява стреса и болката

Въпреки че се смята, че ругаенето е неподходяща форма на изразяване, то има своите предимства. Някои проучвания показват, че спомага за естествено облекчаване на болката. Също така, подобрява способността ви да издържате на болката.  

6. Клюките привличат повече социални връзки

Хората винаги приемат, че клюките имат отрицателни последици. Но те имат и своята положителна страна. Разговорът с приятелите ви освобождава хормона окситоцин, който също е известен като "хормон на прегръдката". Клюките укрепват отношенията с приятелите ви и подобряват доверието между вас.

7. Мечтите могат да засилят мозъчната ви активност

Изследванията показват, че хората, които много мечтаят, са склонни да имат по-ефективен мозък от тези, които не го правят. За тях се смята, че са и по-креативни.

8. Вие не сте изложени на риск от алергични реакции от акари

Добре проветреното легло осигурява перфектната влажна атмосфера за отглеждането на акари и други алергени. Като не ставате много от леглото или не си го оправяте, не им давате възможност да се завъдят. Много се смяхме на този аргумент, признаваме.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща