Изоставените места, които природата възстанови (1 част)

Автор: New Me

14 Октомври 2018

Природата има разрушителната сила, с която може да промени всичко, и то, докато ние дори не се усещаме или сме обърнали гръб. Особено добре се получава в някои моменти. Природата се настанява там, където човек се е оттеглил. И прави спиращи дъха гледки. А това са изключителни примери от цял ​​свят на природата, която рекултивира изоставени места.

Рос Айлънд Индия

През 19-ти век британците основали селище на остров Рос, част от островите Андаман и Никобар. Островът с площ от 0,3 квадратни километра бил използван като наказателна колония за индийски бунтовници, които били принудени да изчистят гъстите гори там. През 1942 г. високите нива на смъртност карат британците да изоставят острова.  Днес индийският флот не позволява граждански селища на остров Рос. Следователно големи части от острова са изоставени. Без човешка намеса корените на дървета са могли да растат около останалите сгради и да си върнат земята.

Плаващата гора Сидни, Австралия

В залива Хоумбуш, Сидни, Австралия, SS Айнфийлд може да се намери в плитките води. Корпусът плава спокойно, преливащ от великолепни мангрови дървета. Корабът, който е докаран до залива, за да бъде демонтиран, е придобил титлата "Плаващата гора" в резултат на своята грациозна, процъфтяваща флора. Популярна туристическа атракция, 107-годишният кораб е защитен от разрушаването от Закона за историческите корабокрушения от 1976 г.. SS Айнфийлд се е превърнал в кораб за превоз на американски войници по време на Втората световна война. След войната плавателният съд вече не е бил необходим и бил отведен в долината Домбуш за разрушаване. По това време заливът се използва за разбиване на кораби. Въпреки това скоро след пристигането на SS Айнфийлд компанията за разглобяване на кораби е закрита. Днес корабът може да се види плаващ в залива, давайки на природата платформа, на която да процъфтява. SS Айрфийлд е един от многото кораби в залива, но е спечелила най-голямо признание за своята буйна и великолепна зеленина.

Колманскоп, Намибия

Едно от най-известните изоставени места в света е разположено в пустинята на Намибия. Колманскоп е призрачен град, изгубен във времето. След като градът бил изоставен през 1956 г., природните сили на пустинята предизвикали пясък, който се натрупал в сградите, създавайки уникална и спираща дъха гледка. Един диамантен миньорски град е основан през 1908 г., след като железопътен работник открил диамант и го показал на немския си началник. Намаляването на населението започнало след Първата световна война, когато по-богати залежи на диаманти са открити на юг от града, което накарало всички да напуснат домовете си. Днес Колманскоп получава огромно внимание заради изоставените си къщи, напълнени с пясък. Градът все още е собственост на минната компания, но се провеждат туристически обиколки на призрачния град.

Остров Гучи, Китай

Естествено зашеметяващ остров с високи планински върхове и красива крайбрежна ивица, остров Гучи е на път да премахне всички доказателства за цивилизация от неговата земя, откакто населението започна да се разпръсква през 90-те години. Тук бръшлян и мъх могат да се видят да се катерят по стените, да поемат сгради и да ги скрият от човешкото око. Зловещата привлекателност на град, замразен във времето, превърна острова в оживена туристическа атракция. Ако търсите зеленина и пренебрегвани сгради, остров Гучи е задължителен. Остров Гучи е част от островите Шенгси в архипелага Жушан извън залива Хангжу в Китай. Някои от рибарските села са все още обитавани, но по-голяма част от острова и сградите са изоставени.

Църква "Свети Никола", Република Македония

Маврово езеро се намира в националния парк със същото име. В езерото може да се види каменна камбанария и руините на църква, излизащи от водата. Тази църква обслужвала съседните села, но електроцентрала доведа до наводняване на църквата. Въпреки че това е било направено от човека, природата го е приела като покана да се настани на изоставените руини. Красивата църква е построена през 1850 г. и е наводнена през 1953 г., за да се образува изкуствено езеро. Покривът на сградата оттогава се е сринал и е създал остров, на който се появява растителност. Зрелищната гледка на църква, седнала в плитките сини води на езерото, не трябва да се пропуска.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща