Изумителни факти за пръстовия отпечатък

Снимка на ar130405 от Pixabay

Снимка на ar130405 от Pixabay

Автор: New Me

04 Ноември 2019

Няма как да не сте наясно, че пръстовите отпечатъци на всеки човек са уникални и служат като безпогрешно средство за разпознаване. Историята на отпечатъците ни обаче е доста по-дълга и интересна и си струва да ви я разкажем чрез няколко любопитни факта. Нека да започнем отначало.

Формиране

Счита се, че отпечатъците ни се формират, още преди да се родим. Или по-точно - това се случва някъде между 2 и 4-ти месец от развитието на плода в утробата. Интересното е, че дори да са еднояйчни близнаци, отпечатъците им ще са напълно различни.

Какво са отпечатъците?

Най-общо казано, те са резултат от развитието на релеф върху дланите ни. По продължението на човешките пръсти са разположени пори, които са свързани с вътрешната част на кожата чрез двоен ред издатини, наречени папили. Съответно тези релефи са индивидуални при всеки индивид и допринасят за различните отпечатъци.

Снимка на PublicDomainPictures от Pixabay

Защо англичаните карат от лявата страна на пътя?

Наименование

Точно така! Има си цяла наука, която изследва пръстовите отпечатъци. Нарича се дерматоглифика. Тя обстойно изучава папиларните релефи по дланите и спецификите им. В миналото, а нерядко и днес, специфичните релефи по ръката и образуваните линии са били обект на мистични практики и се е смятало, че могат да покажат съдбата на човека.  

Могат ли да се заличат отпечатъците?

Не се заблуждавайте по филмите, съвсем не е толкова лесно да се отървете от отпечатъците си. Леки наранявания като изгаряне или порязване не могат да променят отпечатъка ни - с израстването на новата кожа, той се възстановява напълно. Различно обаче стоят нещата при далеч по-тежки инциденти и наранявания, които биха могли да доведат до частично или изцяло заличаване на пръстов отпечатък.

Има ли хора без отпечатъци?

Вследствие на някои заболявания, има шанс хора да се родят без отпечатъци. По-конкретно са известни три състояния на генетични заболявания, при които може на бял свят да се появи дете без пръстов отпечатък. И докато при две от тези заболявания има и други странични ефекти - като проблеми с потните жлези, потенето и дори загуба на зъби, то третото се характеризира само с липса на отпечатъци. И се нарича адерматоглифия.

Мъжете с бради са по-привлекателни за жените

Животни и отпечатъци

Както сами можете да се досетите, маймуните също могат да имат пръстови отпечатъци, сходни с човешките. И докато за това има известна логика, то друго животно ще ви изуми наистина много. Говорим за коалите, които могат да оставят свои отпечатъци, също като нас. Невероятно, нали?

Отпечатъци и престъпления

Британските учени осъзнали уникалността на пръстовите отпечатъци още през 19 век. Това послужило за разширяване на обхвата на тези знания и прилагането им в напълно нови сфери. Скотланд Ярд въвежда система за пръстови отпечатъци в началото на миналия век и тя сработва безпогрешно в немалко случаи. С годините системата се усъвършенства и стигаме до наши дни, в които дори частичен отпечатък може да доведе до разплитане на криминален случай.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща