Йордановден: Какво повеляват традициите?

Photo by Olga Kononenko on Unsplash

Photo by Olga Kononenko on Unsplash

Автор: New Me

06 Януари 2020

На 6 януари празнуваме Богоявление или Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници през годината. На този ден Йоан Кръстител кръщава Исус във водите на река Йордан. Според вярванията, когато това станало, небето се "отворило" и Господ се явил на хората, затова се нарича и Богоявление.

Сред задължителните ритуали днес е освещаването на вода и кръст, както и хвърлянето на кръста във водоизточник. Смята се, че който успее да намери кръста, ще се радва на здраве и благоденствие през цялата година.

Също така е добре всяко семейство да мине през църква и да си вземе осветена днес вода, защото тя носи по-голяма сила. С тази вода трябва да се напръскат дома, членовете на семейството, както и домашната икона, а през годината да се ползва само за важни случаи.

Поверието гласи, че в нощта срещу Йордановден небето отново се "отваря" и тогава се изпълняват най-съкровените желания на човека. Затова не пропускайте да се възползвате от силата на празника днес и да се помолите за онова, което искате най-силно. 

В миналото у нас наричали този ден Кръстовден, Водокръщи или Водици, а всеки, който искал да е здрав през годината, трябвало задължително да се изкъпе в реката. След като свещеникът хвърли кръста от църквата във водоем, се отслужва литургия, наречена Велик водосвет. Прието било всяка домакиня да омеси и три питки - едната се наричала за дома, другата за семейството, а третата се раздавала. Добре е вечерта срещу Йордановден да се яде постна храна. 

Някога се смятало, че на 6 януари всеки трябва да се изкъпе в реката, за да е здрав. С особена сила това важало за имениците, а на някои места - и за младоженците, които са се оженили през миналата година. А по хвърления във водата кръст може да се разчете каква ще е годината. Ако кръстът замръзне, ще е здрава и плодородна.

След Йордановден църковните сватби отново са разрешени до Великденските заговезни. А имен ден днес празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дан, Дана, Богдан, Богдана, Богомил, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Боголюб, Бетина и др.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща