Как да разпознаем, че ни лъжат?

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

10 Октомври 2017

Честността понякога намира доста по-малко място във всекидневното ни общуване. Може просто да се опитваме да сме учтиви и да излъжем, че ни харесва роклята на приятелка, или да кажем на шефа, че няма проблем да поемем още работа, когато очевидно не е така.

Ако не искаме обаче излъганите да сме ние, ето няколко признака, които в голям процент от случаите показват, че човекът срещу нас не е съвсем откровен.

Избягва визуален контакт

Това е може би най-познатият от всички признаци. Обикновено се смята, че човек, който не смее да ни погледне в очите, крие нещо от нас.

Крие устата си

Много специалисти в областта на езика на тялото обясняват, че често, когато хората лъжат, прикриват устата си с ръка, сякаш се опитват да прикрият и лъжите си.

Твърде пространни отговори

Ако зададете кратък, но неудобен въпрос на някой, който не иска да ви отговори на него, много вероятно е да получите пространен отговор. И въпреки многото използвани думи, няма да ви даде конкретика за нищо. Така реално човекът срещу вас ще прикрие истината.

Нервен смях

Когато хората лъжат, може да се притеснят и да избухнат в нервен смях. Така че ако забележите смях, който не е особено на място в разговора, имайте си едно наум.

Излишен драматизъм

Представете си, че просто зададете въпрос кой е допуснал определена грешка. Човекът, който иска да се измъкне, но е виновен, може да се опита да вкара излишен драматизъм и даже да ви накара да се почувствате виновни, че изобщо го подозирате. "Как може да се съмняваш в мен? Изключително наранен съм от подозренията ти!" и пр.

На въпроса – с въпрос

Когато човек иска да скрие истината, много често опитва да насочи разговора в по-удобна за него посока. Така например, ако следват твърде много въпроси, които ви отдалечават от конкретното ви питане, най-вероятно вашият събеседник послъгва.

Смяна на темата

Ако искате да научите нещо конкретно, но човекът, когото питате, директно сменя темата, направо трябва да ви светне червената лампа. Никой, който е откровен с вас, няма да неглижира въпросите ви и да премине рязко към друга тема, без да ви е отговорил дори бегло.

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща