Как да се справим с токсичните хора?

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

09 Януари 2018

Всички знаем, че има такива хора. Винаги ще нарушат вътрешния ни баланс, ще ни изкарат от равновесие или ще ни разколебаят за собствените ни възможности и цели. 

След общуване с тях винаги се чувстваме напрегнати, потиснати или с по-ниско самочувствие.Има обаче начин да общуваме с токсичните хора, без да им позволим да ни влияят и да им покажем, че номерата им не действат върху нас. 

Ето няколко прости правила за това. 

Говорете уверено и изразявайте ясно мнението си 

Тези хора винаги ще ви изкарат неспособни да говорите ясно и ще ви накарат да се съмнявате в способностите си. Затова говорете уверено и уточнявайте дори елементарни подробности, за да не изкарват после вас виновни за някое недоразумение след разговора ви. 

Вижте още: 6 супертрика за по-добра 2018 г.

Внимавайте от кого получавате помощ 

Токсичните хора могат да ви помогнат, а зад гърба ви да обяснят как вършат и вашата работа или вие не сте достатъчно способни, за да се справяте сами. Няма нищо лошо да си помагате в работата и да си поделяте задълженията, но ако знаете, че това ще стане повод вие да изпаднете в по-лоша позиция, по-добре откажете предложената от токсичен колега помощ. 

Вижте още: Как да си щастлив...за нула време!

Поставете граници 

Колкото по-малко знаят токсичните хора за вас и личния ви живот, толкова по-трудно ще им е да ви изкарат от равновесие и да подбиват психиката ви. Струва ви се странно, но дори споделянето на твърде лични неща в социалните мрежи може да ви изиграе лоша шега. Поставете граници между вас и такива хора. 

Вижте още: 10 нагласи, които ще преобърнат живота ти!

Не губете контрол 

Понякога тези хора толкова ви изкарват от равновесие, че ви въвличат в сериозни конфликти. Това именно е и целта им, за да докажат колко труден характер имате и как не може да се общува спокойно с вас. Отстоявайте позицията си, използвайте доза ирония или безразличие, а ако се стигне до по-сериозен конфликт, стремете се да се защитите, без да избухвате. 

Вижте още: 5 навика на успешната жена

Отдръпнете се навреме 

Когато токсичен човек се навърта около вас и е на път да развали доброто ви настроение, измислете нещо, за да се отдалечите поне за малко от него. Отидете за кафе, хапване или кратка разходка. Така най-малкото ще намалите инерцията му. 

Правете, каквото обичате 

В ежедневието сме принудени да общуваме и с хора, които не са ни приятни или ни натоварват психически. Затова пък трябва да намерим начин да се възстановяваме от такива отношения. За целта просто трябва да правим нещата, които обичаме. Това ще ни зареди с положителни емоции и ще ни помогне да се отърсим от всичко негативно, натрупано през деня. 

Вижте още:

Как наистина ни влияе луната?

4 неща издават нарцисиста

Как да създаваш приятелства? Тайната е разкрита

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща