Как дългото седене съсипва здравето ни?

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Автор: New Me

06 Март 2018

Ако прекарвате дълги часове в работа на бюро или професията ви е свързана с продължително седене, това е за вас.

Ето как прекалено дългото седене всеки ден съсипва здравето ни.

Вреди на сърцето

Изследвания показват, че при шофьорите например, които прекарват дълги часове зад волана, има по-висок риск от заболявания и проблеми със сърцето.

Вижте още: Супер нездравословните навици, които е твърде вероятно да имаш

Скъсява живота

Липсата на движение и постоянното седене всеки ден могат да доведат до по-ниска продължителност на живота. Затова задължително намерете начин да се раздвижвате през деня и да компенсирате с активно движение в часовете преди и след работа.

Риск от деменция

Може и да ви се стори странно, но учените смятат, че има такава закономерност. Освен това, дългото седене води до сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол, като всичко това може да изиграе роля за отключването на деменция.

Вижте още: 5 знака, че сте близо до бърнаут

Не може да се компенсира

Изследвания показват, че дори да спортувате по 7 часа седмично, което реално е над средните нива, не можете да компенсирате вредите, нанесени на тялото ви от дългото седене през деня. Затова в никакъв случай не си спестявайте физическите упражнения след работа. Дайте на тялото си малко движение, не се излягайте на дивана.

Разширени вени

Проблем, който изобщо не е за подценяване и може да има сериозни последствия, ако не вземете мерки. Имайте предвид, че понякога това състояние не е придружено с болки, така че не бива да го пренебрегвате.

Вижте още: Колко опасен е Wi-Fi?

Излишни килограми

Разбира се, застоял начин на живот в комбинация с лошите хранителни навици, може да доведе до доста сериозни проблеми с килограмите, които след това да ви е трудно да овладеете. 

Натоварена психика

Работата с дълго седене обикновено е свързана с продължително взиране в монитора на компютър или други натоварващи и стресиращи не само тялото, но и психиката ни дейности. Затова, освен упражненията, в деня си включете и приятни занимания, с които да разтоварите психиката си.

Вижте още: Мъжете, които се женят за умни жени, живеят по-дълго

Болки в гърба

Без значение какъв модерен и удобен стол сте си взели, лошата поза, която обикновено съпътства седенето по цял ден в работата, причинява сериозни заболявания на гърба. Правете подходящи упражнения и си създайте навик да следите за по-правилна поза в работата.

Вижте още:

Каква половинка си според зодията?

ТЕСТ: Избери си аромат и разбери каква си

10 книги, които трябва да прочетете поне веднъж

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща