Как ходенето пеша подобрява креативността?

Автор: New Me

30 Септември 2019

Има причина да се чувствате по-добре след дълга разходка. Антония Малчик споделя основните начини, по които ходенето може да засили и развие вашата креативност. И се оказва, че има много научни изследвания, които показват защо това е вярно.

Помага да развиете уменията си за решаване на проблеми

Проучване от 2014 г. в университета в Станфорд установява, че ходенето на разходка значително увеличава способностите на студентите да се занимават с креативно мислене и решаване на задачи. Някои от най-известните творци в света са направили ходенето съществена част от своята творческа практика.

Чайковски ходел по четиридесет и пет минути всяка сутрин и правел още два часа разходка в средата на деня, след което композирал. Стив Джобс често настоявал за "ходещи срещи". Философът Жан-Жак Русо твърдял, че можел да мисли само докато ходи. „Умът ми работи само с краката ми“, пише той, векове преди изследователите от Станфорд да могат да го подкрепят.

Намалява нивата на стрес

Редица изследвания показват, че ходенето намалява нивата на стрес. Част от ефекта се дължи на самото движение, но част се дължи и на различните сетивни стимули, получени от движението навън.

Проучване от 2015 г. в Единбург проследява ходенето при три различни среди и установява, че ходенето по зелени площи води до по-ниска фрустрация и по-висока медитация. Ходенето намалява нивата на кортизола и кръвното налягане, оставяйки място за творчески идеи да се появят. 

Помага ви да фокусирате 

Не е тайна, че наситеният с технологии свят изисква много от нашето внимание. Трудно е да се свърши добра работа по задълбочен творчески проект, когато непрекъснато ви прекъсват мейли, текстови съобщения или желание постоянно да проверявате социалните медии. Проучване показа, че хората, работещи в офис, превключват на задачи чрез прекъсване на всеки три минути. Проблемът е, че са нужни около двадесет минути, за да се възстанови напълно фокусът върху първоначалната задача. Това проучване е направено през 2008 г., а след като социалните медии се появиха на сцената, времето между прекъсванията се скъси още повече.

Помага ви да изпитате ума и тялото си като цяло

Все по-голямо количество изследвания, идващи от области като невронауката и развитието в ранна детска възраст, са фокусирани върху концепцията за изпълнение на задачи. Проучване от 2016 г., публикувано във Frontiers in Psychology, установява, че изградената ни среда формира голяма част от нашето усещане за самите себе си. Нашите умове, с други думи, не са отделени от действителния свят в реалния живот. И нашите творчески мисли се подхранват от това преживяване.

Творческото мислене от всякакъв вид изисква да сме напълно живи и осъзнати в света и да го преживяваме напълно.

Повишава настроението ви

Обширни изследвания показват, че ходенето намалява руминацията, вида на негативното мислене, свързано с депресията. И макар креативността отдавна да е свързвана с разстройства на настроението като депресия, едва наскоро проучвания откриха доказателства за връзката. През 2018 г. изследователи от държавния университет в Олбани проучват 3000 души и откриват, че „творческите типове“ наистина са по-предразположени към сериозна депресия.

Това обаче не означава, че трябва да живеете с депресия, за да бъдете креативни. Ходенето дори на къси разстояния е най-добрият начин да не допускате депресията. 

Помага ви да приоритизирате мислите си

Едно от най-трудните неща за творческа работа, без значение от областта, е да разберем откъде да започнем или върху какво да работим. Медитацията може да бъде прекрасен начин за преминаване от неработно време към работно, но често ходенето дава по-бързи резултати. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща