Как тъжната музика влияе на настроението ни?

Автор: New Me

17 Юли 2019

Сигурно и преди ви се е случвало да усетите как мизуката влияе на настроението ви. Често класическата музика навява носталгия и дори тъга в слушателя. В същото време обаче проучвания показват, че почти всеки обича да слуша тъжна музика. Мазохизъм ли е това?

Не точно. Тъжната музика ни провокира да се върнем към спомени. Това може да даде импулс на настроението ни, особено ако спомените ни са скъпи. Припомнянето на щастливи събития може да ни донесе и удоволствие, и малко тъга.

Музиката помага за насочване на недоволството или прочистването на негативни емоции. Всъщност тъжната музика докосва най-дълбоките кътчета на душата ни и предизвиква събуждане на емоции. 

В същото време тъжната музика е свързана с хормона пролактин - той помага за ограничаване на скръбта. Мозъкът реагира на тъжната музика, отговаряйки с освобождаването на пролактин, който предизвиква чувство на спокойствие и противодейства на психичната болка. Не по-малко важно е, че в същия момент стигаме до разбиране на това, което преживява друг човек. 

Тъжната музика е полезна и защото регулира настроението. Тя позволява на слушателя да освободи съзнанието си от мисли за тревожни ситуации (раздяла, смърт) и вместо това да се съсредоточи върху красотата на музиката. Освен това текстовете, които резонират с личния опит на слушателя, могат да дадат глас на чувствата или преживяванията, които човек не може да изрази.

И ако теглим чертата, то съветът ни е да използвате всяка свободна минута и да се наслаждавате на музиката. Бързо ще видите огромните ползи от нея.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща