Как ви влияе позата, в която спите?

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

06 Юли 2017

Представете си онзи момент, в който оставяте настрана всичко – книги, телефон, и загасявате лампата. Избирате си една позиция, затваряте очи и вече сте готови за сън.

Това е обикновено и позицията, в която заспивате. А тя може да се окаже причината за болките в гърба, хъркането или честото събуждане през нощта. А ето какво всъщност показва позицията, в която заспиваме.

По корем

Ако сте от хората, които обичат да спят по корем, е възможно от време на време да се появяват проблеми със съня ви, често да се въртите и не винаги да спите много спокойно. Освен това тази поза натоварва допълнително шията и долната част на гърба. Затова, ако обичате да спите по корем, по-добре се подсигурете с удобна и мека възглавница или пък изобщо се откажете от нея.

 По гръб

Тази поза също може да причини проблеми и болки в гърба, а ако вече имате такива – да ги задълбочи още повече. Освен това, ако си похърквате нощно време, именно спането по гръб може да е една от причините.

На една страна

Ако обичате да спите, обърнати на една страна, специалистите препоръчват да присвиете коленете към тялото, подобно на ембрионалната поза. Тогава тялото ви ще се чувства по-удобно и ще сте много по-отпочинали след сън, без да натоварвате излишно други части на тялото си.

Близо до половинката

Интересно е, че според някои проучвания сънят в близост до половинката, както и спането прегърнати, влияе положително, намалява стреса, чувствате се по-отпочинали и щастливи.  А освен това може и да помогне да заспивате по-бързо.

Хъркане…

Ако хъркате, докато спите, тогава позата на една страна е най-препоръчителната за вас. Ако пък предпочитате да спите по гръб, просто използвайте по-висока възглавница или няколко възглавници. Ако пък хъркането ви създава сериозен проблем, консултирайте се с лекар дали причината не е по-сериозна.

Болки в гърба

Ако се събуждате често с болки в гърба, то позата, която ще щади най-много врата, гърба и бедрата, е отново на една страна.

Матракът

Изключително важно е да ги изберете добре, за да се радвате на спокоен сън. Той трябва да е достатъчно твърд, за да поддържа стабилно и правилно гърба ви, но в същото време и достатъчно мек, за да се пригоди към формата на тялото ви.

Вижте още:

Как да се предпазим от Алцхаймер? Има как!

Първото, което видите на тези рисунки, издава характера

Датата на раждане = какъв човек си

Не на цигарите или черно-бели сънища?

Чертите, които притежават успешните хора

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща