Каква е връзката между цигарите и стипендиите? История на над 40 години...

Автор: New Me

16 Ноември 2017

Защото днес е Световният ден без тютюнопушене и защото винаги е ден да се замислиш за здравето си!

Първо малко история...В град Рандолф, САЩ, през 1971г. се ражда доста добра идея – Артър Мълейни предложил на своите съграждани само един ден да не пушат. Така спестили немалко средства, с които основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Шест години по-късно, подтикнати от популярността на идеята, от Американската общност за борба с рака обявяват всеки трети четвъртък от ноември за ден против тютюнопушенето. Така и днес хора от цял свят спестяват пари, като не пушат, а с тях участват в различни каузи.

Съвсем наясно сме, че пушачите не искат да чуват за вредите за здравето, които носят цигарите, но с риск изобщо да не дочетете тази статия, ще ги повторим. На първо място е добре да се знае, че вредата не е само за самия пушач, но и за пасивните пушачи.

Вижте още: Да се погрижим за себе си бързо

Тютюнопушенето може да отключи редица онкологични заболявания, сърдечносъдови, репродуктивни, офталмологични. Ще ограничим негативната тенденция, за да се спрем на ползите, ако откажете цигарите.

Рискът от сърдечносъдови заболявания намалява рязко само година след отказа от цигари. След максимум 5 години рискът от инсулт е равен с този на непушач. Пак за същото време намалява и рискът от различни видове рак.

Вижте още:Тези психологически трикове ще променят живота ти

Не е ясно кой е най-лесният начин да спрете цигарите и има ли изобщо такъв. Със сигурност най-важното е волята. Добре е да си съставите план и лека-полека да ги намалите. Първата седмица е ад, докато се преодолее никотиновата зависимост. В момента, в който ги спрете напълно, не се подлъгвайте да „запалите само една“, защото няма да спрете дотам. Награждавайте се за постигнатото, не е задължително да е с храна, но се подгответе да качите килограми. Не е драма, далеч по-добре е няколко килограма отгоре, отколкото сериозни рискове за здравето. Има различни продукти, които обещават да ви откажат от цигарите за нула време, но не виждаме смисъл да си давате парите. Нашият съвет е да се въоръжите с търпение и воля и всичко ще се получи. А ползите съвсем скоро ще ги усетите.

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща