29 Март 2018
Добави в любими
Автор: New Me

Каква е връзката между ранното четене и интелекта на детето?

Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

Наръчник със съвети за ранното детско четене посочва какви са ползите за детето, когато му се чете във възрастта от 0 до 7 години:

- Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика. Приказките съдържат 50% повече рядко употребявани думи от телевизионния ефир, а ежедневният ни речник е още по-беден. Затова, когато четем на детето, му помагаме да чуе думи, които няма да открие никъде другаде.

- Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

- Опитът на децата с книгите, преди да започнат училище, е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно. Затова е важно още от раждането си детето да е заобиколено от книги, да получава личен пример от своите родители и да не смята четенето за досадно задължение.

- Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях. Познават по-добре нуждите на малчуганите и са в състояние по-лесно да предадат своите ценности, виждания, нагласи. Съвместното четене носи ползи и за двете страни – детето учи непознати неща за света около него, а родителят трупа познание за своето мъниче, което му позволява да го подкрепя и насърчава в развитието му.

people-2557508_960_720.jpg

Ако четете само по една книга на ден с детето си, за три години ще сте прочели над 1000 книги. Съвместното четене ще помогне на детето да изгради здрава връзка с вас, ще го направи по-уверено в способностите му и ще му отвори врати към другите области на науката и изкуството. Не прехвърляйте отговорността на другиго – инвестирайте сами в бъдещето на детето!

Съвременните книги за деца:

- дават отговори на детските въпроси, касаещи света „тук и сега“ - обикновено са с илюстрации, които възпитават добрата визуална култура, защото следват развитието на модерното изкуство и новите течения в илюстрацията

-  отчитат нуждите и особеностите на днешните деца и събуждат естественото им любопитство

- следват съвременните езикови норми и помагат на децата да усвояват граматичните правила естествено и коректно

books-2863724_960_720.jpg

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

На 2-ри април в Детския отдел на Столична библиотека се обявява старта на Националната кампания за насърчаване на  четенето „Походът на книгите“ и отбележим Международния ден на  детската книга.


...и не забравяйте, че когато четем заедно, растем заедно!

Предишна Следваща