Каква е връзката между ранното четене и интелекта на детето?

Автор: New Me

29 Март 2018

Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

Наръчник със съвети за ранното детско четене посочва какви са ползите за детето, когато му се чете във възрастта от 0 до 7 години:

- Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика. Приказките съдържат 50% повече рядко употребявани думи от телевизионния ефир, а ежедневният ни речник е още по-беден. Затова, когато четем на детето, му помагаме да чуе думи, които няма да открие никъде другаде.

- Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

- Опитът на децата с книгите, преди да започнат училище, е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно. Затова е важно още от раждането си детето да е заобиколено от книги, да получава личен пример от своите родители и да не смята четенето за досадно задължение.

- Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях. Познават по-добре нуждите на малчуганите и са в състояние по-лесно да предадат своите ценности, виждания, нагласи. Съвместното четене носи ползи и за двете страни – детето учи непознати неща за света около него, а родителят трупа познание за своето мъниче, което му позволява да го подкрепя и насърчава в развитието му.

people-2557508_960_720.jpg

Ако четете само по една книга на ден с детето си, за три години ще сте прочели над 1000 книги. Съвместното четене ще помогне на детето да изгради здрава връзка с вас, ще го направи по-уверено в способностите му и ще му отвори врати към другите области на науката и изкуството. Не прехвърляйте отговорността на другиго – инвестирайте сами в бъдещето на детето!

Съвременните книги за деца:

- дават отговори на детските въпроси, касаещи света „тук и сега“ - обикновено са с илюстрации, които възпитават добрата визуална култура, защото следват развитието на модерното изкуство и новите течения в илюстрацията

-  отчитат нуждите и особеностите на днешните деца и събуждат естественото им любопитство

- следват съвременните езикови норми и помагат на децата да усвояват граматичните правила естествено и коректно

books-2863724_960_720.jpg

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

На 2-ри април в Детския отдел на Столична библиотека се обявява старта на Националната кампания за насърчаване на  четенето „Походът на книгите“ и отбележим Международния ден на  детската книга.


...и не забравяйте, че когато четем заедно, растем заедно!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща