Какво има в щастливия дом? Учените отговарят

Автор: New Me

07 Декември 2019

Независимо дали става въпрос за нещо, което вече имате, или нещо, което трябва да имате, тези неща са научно доказани, че внасят повече щастие във вашия дом.

Вярвате или не, науката всъщност ни показа, че определени предмети почти универсално носят по-добри настроения заедно с тях. Ето какво науката казва, че трябва да имате в дома си, ако искате да се чувствате по-щастливи:
 
Зелени или жълти стени. Установено е, че тези два нюанса, особено ако са светли, предизвикват най-голямото щастие у хората според университета Vrije в Амстердам. За да не стане крайно и претрупано, придържайте се към един от цветовете и го сложете като акцент на една или максимум две стени в дома.

Система за сигурност. Всеки, който е живял в опасен квартал, може да ви каже колко е важно да се чувствате в безопасност в дома си. Ето защо много хора признават за по-добро настроение, когато са инсталирали в система за домашна сигурност в къщата си.

Сантиментални предмети. Снимки. Глинен съд, направен от дъщеря ви. Стара детска играчка. Сентименталността е нещо, което повишава настроенията, предимно заради положителните спомени, които свързваме с тях. Така че давайте смело, дръжте около себе си предметите, които ви припомнят скъпи моменти. 

Зона за упражнения. Почти всяко проучване, направено по този въпрос, показва, че ежедневното правене на упражненията е чудесен начин да поддържате доброто настроения, дори когато нещата не вървят по най-добрия начин. Дори да е нещо толкова просто като килим за йога, това е добра инвестиция.

Свежи цветя. Учени откриха, че наличието на цветя предизвиква щастливи емоции и „по-високи чувства на удовлетвореност от живота.“ Наред с други проучвания е отрито, че лалета, рози и люляци най-много предизвикват щастие.

Кучета и котки. Скорошно изследване, публикувано в The Journal of Personality and Social Psychology, установи, че домашните любимци могат да осигурят сериозна емоционална подкрепа, да попречат на хората да изпитват социална изолация и в крайна сметка да ограничат депресията. Така че, имайте поне един пухкав приятел в живота си.

Книга за благодарност. Психолозите твърдят, чеводенето на записки помага на хората да се чувстват по-добре в живота си. Освен това в личната си книга човек може да запише всичко, което чувства в даден момент, вместо да го публикува в социалните мрежи.


Флорални аромати. Асоциацията за психологически науки наскоро публикува някои изследвания, които показват, че хората са склонни да реагират положително на флоралните аромати. С други думи, миризмата на рози и петунии има тенденция да кара хората да се чувстват щастливи. Вана с аромат на рози няма как да не ви направи далеч по-щастливи. 

Кана с вода. Проучванията показват, че хората, които редовно пият вода с храната си вместо сода, сок или всякакви газирани напитки, са склонни да бъдат по-щастливи, по-здрави и по-слаби. Какво по-хубаво?

Специализирани електрически крушки. Най-повдигащото настроение осветление идва от уютни, топли светлини, които или имитират слънчева светлина, или стари училищни крушки с нажежаема жичка. Според множество проучвания, тези видове светлини са склонни да ни кара да се чувстваме по-спокойни и готови да си починем.

Добра музикална система. Доказано е, че музиката има невероятни ползи за здравето. Тези ползи включват намален стрес, понижена тревожност, по-малко симптоми на депресия и по-добро общо настроение. Напревете си плейлиста с любими песни и си ги пускайте редовно. 

По-малко предмети. Според Центъра за ежедневие и семейства на UCLA има много силна връзка между високите нива на стрес и високите нива на струпвания на предмети. Като изхвърляте това, което не ви трябва, подобрявате шансовете си да живеете спокоен, ведър и като цяло по-щастлив живот. Смело мятайте това, което не ви трябва. 

Ванилови свещи. Запалването на свещ е класически начин да се отпуснете след тежък ден на работа. Група на Chemical Senses наскоро публикува проучване, което показва, че по-специално ваниловите свещи наистина подобряват цялостното ви настроение. Но ние ще кажем, че всяка ароматерапия е добра за вас.

И накрая... Доказано е, че настолната игра подобрява настроението, особено когато създавате навик да каните хора за парти. В крайна сметка, когато си общувате, сте склонни да се чувствате много по-добре!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща