Какво се крие зад паник атаките?

Автор: New Me

06 Януари 2020

Чувате хората да споменават панически атаки и тревожност, но какво всъщност означава? За всеки е различно, но трябва да имаме предвид тези неща:

„Тези, които страдат от психични заболявания, са по-силни, отколкото си мислите. Трябва да се борим да ходим на работа, да се грижим за семействата си, да сме насреща за приятелите си и да действаме „нормално“, докато се борим с невъобразима болка.“, споделя човек, който се бори с панически атаки. 

Странно е да имаш паническа атака, докато си заобиколен от хора. Почти изкуство е да успее човек да го скрие. Ако никога не сте изпитвали паническа атака, те са почти невъзможни за обяснение. Но все пак...

Паник атаките често са много, много лични. Дори двама души не изпитват паническа атака по един и същ начин. Някои не могат да дишат. Някои имат болки в гърдите. Някои стават агресивни. Какво се случва с всички нас, когато имаме паническа атака, е усещането или мисълта, че нещо катастрофално е на път да се случи.

Нека се опитаме да го обясним така. Представете си, че карате колата си в планината. Слънчев ден е и слушате любимата си група, докато управлявате колата си по завоите. Наслаждавате се на возенето и мислите за семейството или приятелите си. Тогава, от нищото, си представяте как колата изгасва и вие излитате през парапета. В последния момент задните колела се задържат на пътя, но само едно грешно движение и ще полетите в бездната. Трябва да излезете оттук, но не можете да се движите. Вие сте безпомощни. Това е паническа атака.

Точно затова и тези хора са толкова силни. Въпреки атаките успяват да се съвземат и да продължат. Така че към паник атаките трябва да се подхожда с огромно разбиране и не бива да се подценява ситуацията. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща