Какво се прави на Еньовден?

Photo by freestocks on Unsplash

Photo by freestocks on Unsplash

Автор: New Me

24 Юни 2020

На 24 юни се отбелязва Еньовден - един от големите празници според народните вярвания, с който са свързани немалко поверия. Какво е важно да направите днес и от какво да се въздържате - ще ви разкажем сега.

Смята се, че на Еньовден най-голяма сила имат билките, водата и слънцето. Затова е важно да наберете различни билки именно днес, а най-хубаво е, ако намерите еньовче. Колкото по-рано се берат билките, толкото по-големи ползи ще имат за здравето и благополучието на семейството.

Събраните билки се правят на букетчета и се наричат - така според старите хора се насочвала енергията им към различни неща - да е плодородна годината, да има здраве в семейството или да се сдобият стопаните на къщата с дете.

Младите момичета се окичват с венци от еньовчета или други цветя и билки, за да бъдат здрави, силни и да се сбъднат желанията им.

На Еньовден се смята, че водата има не по-малка сила. А най-лековита била водата рано сутрин и дори - преди изгрев. Тя носела огромна енергия, затова който се изкъпе много рано, ще поеме от силата на водата, ще се радва на здраве и благоденствие.

Хубаво е да се налее вода в съд още вечерта преди Еньовден, като през нощта тя поемала от силата на празника, а същата вода се съхранява и ползва при нужда - според някои вярвания била толкова лековита, колкото и светената. 

Не по-малка е ролята и на слънцето днес, което остава за по-дълго в небето, за да "танцува", преди да тръгне по пътя си към зимата, а според поверията който види трептенето му рано сутрин, ще се сбъднат желанията му.

На Еньовден не се върши сериозна къщна работа - не се прави почистване на дома и не се пере, за да няма болест в семейството.

Имен ден празнуват Енчо, Еньо, Деница, Ивета, Деян, Деяна, Диян, Дияна, Диана, Яна, Яница и др.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща