Какво се случва, ако всеки ден приемаш кокосово масло

Автор: New Me

17 Декември 2019

Кокосовото масло е една от онези храни, които получават много внимание и предизвикват много дебати. Докато някои здравни експерти го наричат суперхрана с уникална комбинация от мастни киселини, които ни поддържат в добро състояние, други стигнаха дотам, че слагат етикет на кокосовото масло „отрова“. 

Е, като толкова много други разгорещени дебати, реалността е някъде по средата. Вярно е, че тези, които ядат много от него, имат по-ниска честота на сърдечни заболявания от тези, които не го правят. Вярно е обаче също, че кокосовото масло съдържа около 80% наситени мазнини, повече дори от червено месо при 50% наситени мазнини.

Ето ползите от кокосовото масло:

Повишено изгаряне на мазнини

Триглицеридите със средна верига (MCTs) в кокосово масло спомагат за увеличаване броя на калориите, които можете да изгорите. Проучване установява, че приемането на 15-30 грама MCT всеки ден увеличава разхода на енергия (изгаряне на калории) с 5%.

Когато се опитвате да свалите килограми, всяко допълнително изгаряне може да помогне. И това е ключът към постигането на най-доброто от диетата с високо съдържание на MCT - трябва да се прави във връзка с намаляване на въглехидратите и още по-добре - в режим на упражнения.

Защита срещу вредни микроорганизми

Около 50% от мастните киселини в кокосовото масло са лауринови киселини. Лауриновата киселина се трансформира в съединение, наречено монолаурин. Изследванията показват, че както лауриновата киселина, така и монолауринът са в състояние да унищожат вредните патогени, включително вируси, гъбички и бактерии.

Candida albicans, източникът на дрождени инфекции, и Staphylococcus aureus, потенциално смъртоносен патоген, са показали в проучвания, че са уязвими към лауринова киселина и монолаурин.

Намален глад и желание за хапване

Една интересна особеност на мастните киселини в кокосовото масло е, че те всъщност могат да ви помогнат да отслабнете. МСТ се усвояват по различен начин от другите видове мазнини. Те отиват директно в черния дроб и се използват като готова енергия или иначе се превръщат в кетони.

Кетоните са вид киселина, произведена в черния дроб от мазнини, която може да се използва като енергия. С други думи, яденето на повече кокосово масло може да се превърне в загуба на тегло. Освен това кокосовото масло може да помогне за намаляване на глада. Проучванията показват, че хората, които ядат най-много MCT сутрин, поемат по-малко калории през целия ден.

Подобрено ниво на HDL холестерол

Твърде много наситени мазнини не е здравословно, но не всички наситени мазнини са еднакви. Видът в кокосовото масло е показан в някои проучвания за повишаване нивото на HDL или „добрия“ холестерол в организма, като в същото време променя LDL или „лошия“ холестерол до форма, която е по-малко вредна.

Затова много експерти смятат, че кокосовото масло всъщност е полезно за здравето на сърцето, въпреки че се състои от предимно наситени мазнини.

По-малко припадъци

Така наречената "кето" или кетогенна диета е много популярна в момента и разчита на висок прием на мазнини, за да генерира кетони в кръвта. Кето диетата ще доведе до загуба на тегло, но тя също се изучава за лечение на различни разстройства. Едно от тях е епилепсията.

Изследванията показват, че придържането към диета с високо съдържание на мазнини / нисковъглехидрати може да намали честотата на пристъпите при епилептични деца, дори ако някои други лекарства не успеят да помогнат. Всъщност мастните киселини в кокосовото масло често се използват за предизвикване на кетоза при епилептични пациенти на всички възрасти.

Подобрено здраве на кожата и зъбите

Кокосовото масло не е необходимо да се яде, за да е полезно. Освен това има множество козметични и локални приложения. Може да се масажира в кожата точно като лосион и естествен овлажнител. Няколко проучвания също са открили, че кокосовото масло може да успокои симптомите на екзема.

И въпреки че не можете да изхвърлите обикновения си слънцезащитен крем, кокосовото масло всъщност блокира около 20% от ултравиолетовите лъчи, получени от слънцето. Някои хора дори размазват кокосовото масло в устата си, за да убият бактериите и да подобрят дъха.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща