Какво се случва с козметиката след крайния срок на годност?

Автор: New Me

31 Юли 2018

Признаваме, че е супер дразнещо да изхвърляме любимия фон дьо тен, когато изобщо не е свършил, но срокът на годност е изтекъл. За съжаление, любимите продукти са магнит за бактериите, особено ако ги ползваме често.  Ето колко дълго трябва да използвате вашите козметични продукти...

3-6 месеца

Течните продукти са особено добра среда за развъждане на бактерии, защото спиралата и течна очна линия трябва да се сменят след 3-6 месеца употреба. Бактериите процъфтяват при влажни условия. Лошата новина е, че дори да прибегнете до биопродукти, положението не се променя особено. Те не съдържат никакви химикали или консерванти, но това не означава, че те издържат много по-дълго. 

6 месеца до 1 година

Основите и фон дьо тен-ите, които имат помпи, обикновено  издържат повече, защото не влизат в пряк контакт. продължават. Всичко в буркани означава, че внасяме бактерии, като бъркаме с пръсти. Кремове, серуми и масла могат да се окисляват, когато ги използваме, което означава, че когато съставките се комбинират с кислорода във въздуха, те вече не са толкова ефективни. Кремове с анти-стареене свойства остаряват доста бързо, защото всички съставки, които помагат да се върне времето на кожата ви, се изпаряват в рамките на девет месеца.

1 година до 2 години

Праховете не са добра среда за процъфтяването на бактериите, тъй като са прекалено сухи, което означава, че пудрите, сенките, ружовете и бронзантите имат по-дълъг живот от течните продукти. Въпреки това, когато използвате гъби или четки, бактерии от лицето могат да се пренесат през апликатора към съответния продукт. Ако видите промяна в цвета, време е да се отървете от него. Червилата, блясъкът за устни и моливите обикновено имат в състава си етерични масла, което им помага да бъдат по-дълготрайни. При лаковете за нокти максималната трайност е две години. Отворете капачката и ако лакът е твърде гъст, направо го хвърляйте.

Какво да правим и какво да не правим?

Почиствайте четки за грим поне веднъж седмично.

Избирайте продукти с помпа за дозиране, тъй като няма да се наложи да използвате пръстите си, за да извадите продукта.

Пазете грима от топлина и влажност.

Не задържайте продукти, към които сте имали някаква реакция на кожата.

Мийте ръцете си преди да нанасяте продукти.

Изхвърляйте всичко, което малко или много е променило текстурата си. 

Не се хвърляйте да купувате много продукти наведнъж, защото това е предпоставка после да се наложи да ги хвърлите. 

Съхранявайте колкото се може повече козметични продукти в хладилника, за да удължите срока на годност.

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща