Киномания: Филмите, които не трябва да пропускате

Автор: New Me

12 Ноември 2019

Отново е този период от годината, в който можем да се насладим на невероятни филми, които иначе няма как да гледаме на голям екран. А Киномания 2019 вече започна и е повече от обещаваща. Показваме ви само малка част от филмите, на които ще имате удоволствието да се порадвате до 30 ноември, и които според нас не бива да пропускате за нищо на света. Ето и нашите фаворити...

Засукан свят - 14 ноември, зала 1

Режисьор е големият Мариус Куркински, в ролите ще видите още Камен Донев, Ана Пападопулу и др. А филмът е създаден по едноименния разказ на Николай Хайтов. Шедьовър, който не можете да си позволите да пропуснете. Още повече, че освен на 14-ти ноември (четвъртък), няма да имате друга възможност да го видите в рамките на Киномания.

"Всеки си има по една орисница, моите трябва да са били две! Цял живот едната рови да ме закопава, другата ме възкресява... Цял живот! Отпреди още да съм се родил". Заченат извънбрачно в общество, което не приема това, Милю идва на този свят въпреки всички. Постоянно на ръба на живота и смъртта, на любовта и омразата, на отмъщението и прошката. Милю - антигероят. Милю - малкият човек. Куцият Милю. В целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая, в миг на просветление осъзнава: "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!".

Физика на тъгата - 17 ноември, зала 1/ 30 ноември, Люмиер

Една анимация, която не бива да пропускате. И една история, която няма да забравите. Тук режисьор е Теодор Ушев, а както можете да се досетите, сюжетът е базиран на едноименния роман на Георги Господинов. За филма има две дати, но на всяка от тях ще се насладите на различна версия - една на английски, озвучена от Доналд Съдърланд и Росиф Съдърланд, както и една на френски език с гласовете на Ксавие Долан и Мануел Тадрос.

Колко болезнени могат да бъдат спомените ни и колко самотни и отдалечени можем да се чувстваме от другите в този свят? Отговорът намира героят с едно връщане назад във времето, когато е бил млад. 

Аз, Графинята - 30 ноември, Люмиер

Като говорим за 30 години от началото на прехода, да кажем и за един български филм, който е от периода, белязал началото на прехода (1989). С теми, които дотогава е било трудно да се засегнат в киното или останалите изкуства. Един много силен филм, разказващ за времето на комунизма. Действието ни връща към края на 60-те години, а главната героиня - като всяко младо момиче - изживява първите си вълнения, свързани с любовта, свободата, секса, но и тъмната страна на младостта - наркотиците. Отхвърлена от обществото и предадена от най-близките си, тя трябва да премине през своя личен ад, който съвсем не се свежда до зависимостите, а до нещо много по-голямо и много по-зло.

В ролите ще видите Светлана Янчева, Ицхак Финци, Мария Статулова, Петър Попйорданов и др.

Укротяване на опърничавата - 23 ноември, Дом на киното / 24 ноември, Euro Cinema

Класика и тотален шедьовър, който не можете да пропуснете. Ще се насладите на екранизираната пиеса на Шекспир в изпълнение на неповторимите Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. За вечната борба между мъжа и жената, как се печели сърцето на жената и как се укротява силната й и капризна природа? Ще се смеете до сълзи с този филм и няма да ви се иска да свършва. 

Един мъж и една жена - 17 ноември, Люмиер / 19 ноември, Френски институт

Едно страхотно попадение на френското кино от далечната вече 1966 г. Проследява историята между Ан и Жан-Луи и магията на една красива любов, помрачена от сенките на миналото. Могат ли дребните недоразумения и неизказаните думи да разрушат една силна любов и как се преодоляват най-трудните и деликатни моменти в отношенията между мъжа и жената? Ще изгледате на един дъх тази лента, затова не я пропускайте.

Истината - 16 - 30 ноември

Тук ще имате щастието да се насладите на играта на голямата Катрин Деньов, не по-малко талантливата Жулиет Бинош и Итън Хоук. Ще ви е любопитен и погледът на японския режисьор Хирокадзу Корееда. Сюжетът ни отвежда в една семейна история и проследява взаимоотношенията между майка и дъщеря - може ли да се преодолее отчуждението между двете и каква е цената, когато си поставил кариерата си пред семейството? Силен филм, даващ много поле за размисъл. Неслучайно и ще имате 8 опции да го гледате в периода 16 - 30 ноември. Заслужава си!

Александър Невски - 20 ноември, Дом на киното

Силно ви препоръчваме да не пропускате възможността да видите пример за съветско кино. Днес това е невъзможно да се гледа където и да било, но и не само. За поколението на комунизма, където други филми едва ли не не е имало, това ще е като връщане назад във времето, но по приятен начин. Гарантираме ви, че ще ви е изключително любопитно да наблюдавате лентата "Александър Невски", не само заради сюжета, но и заради режисьорските и актьорски решения. Няма да останете разочаровани. 

Болка и величие - 23 ноември, зала 1 / 26 ноември, Люмиер

Тотално попадение на испанското кино, а и ще се насладите на актьорската игра на звезди като Антонио Бандерас и Пенелопе Крус под режисурата на големия Педро Алмодовар. Историята ни отвежда към драматичния обрат, настъпил в живота на позастаряващ кинорежисьор. Време е за болезнени равносметки и изплуването на още по-болезнени спомени от миналото. Как ще ги преодолее и може ли миналите грешки да бъдат изкупени? Гледайте, за да разберете.

Момчето и пеликанът - 16 - 24 ноември

Кой е казал, че на Киномания не можете да се насладите на подбраните ленти заедно с децата си? Това е един трогателен и въздействащ филм, който ще докосне вас и ще повлияе силно на децата ви. За доброто и злото, сблъскването с тях в най-ранна възраст и изборът на чия страна ще застанеш. Малко момче в Австралия се сприятелява с аборигени и спасява бебета-пеликани, чиято майка е застреляна от бракониери. Но това е само началото на поредица от избори и трудни решения. Филм, който ще ви накара да се замислите и ще покаже добрия пример за децата. 

Паяк в мрежата - 23 ноември, Люмиер / 26 ноември, G8 / 27 ноември, Euro Cinema

В този филм ще имате огромното удоволствие да се насладите на играта на Бен Кингсли и разкошната Моника Белучи. Сюжетът е доста различен, така че ще ви е интересно да го проследите. Историята ни разказва за живота на остаряващ таен агент, който вече не се вписва в системата. Време му е за една последна, но доста опасна мисия, която да завърши успешно и да се докаже. Ситуацията обаче става прекалено заплетена и сложна, когато млад агент е изпратен по петите му, а една харизматична жена пресича пътя му...  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща