Кое в кухнята може да ви разболее?

Photo by Daria Shevtsova on Unsplash

Photo by Daria Shevtsova on Unsplash

Автор: New Me

24 Юни 2018

Възможно ли е да се разболеете в собствената си кухня? Отговорът е да, според учени, провели ново изследване. А ето и обяснението им...

Според тях бактериите в кухненските кърпи могат сериозно да ви навредят, ако ги ползвате за най-различни цели или живеете повече хора на едно място. 49% от кухненските кърпи, използвани в проучването на учените от университета в Мавриций, били с голямо съдържание на бактерии, като броят им нараствал с броя на членовете на семейството и на децата в него.

От кърпите в кухнята бактериите лесно могат да попаднат върху ръцете или храната ни и съответно да предизвикат различни здравословни проблеми, обясняват от екипа, провел изследването. Те установили още, че кърпите, които се използват за всякакви цели - бърсане на ръце, подсушаване на съдове, вадене на горещи тави от фурната и забърсване на повърхности, имат много повече бактерии, отколкото кърпите, които се използват само с една цел.

Процентът на заразените с ешерихия коли кърпи съвсем не бил за подценяване - близо 1/3 от всички тествани кърпи. Това били кърпи, които редовно се използвали за най-различни цели и почти постоянно са влажни.

Затова и специалистите съветват да сменяте често кухненските си кърпи, да не ги изполвате за най-различни неща, а само по предназначение, както и да не държите влажни кърпи в кухнята си.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща