Кои са основните причини за депресията?

Автор: New Me

03 Март 2020

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Според администрацията за злоупотреба с вещества и психични услуги всеки пети американец има психично разстройство, а 10-15% от населението е вероятно да изпита клинична депресия през живота си.

Въпреки че точните причини за депресията все още не са известни, много фактори често са свързани с нейното развитие. И тези фактори варират от генетиката до околната среда. Това са някои от нещата, които могат да увеличат шанса ви да изпаднете в депресия:

Неравновесия на мозъчната химия
Дисбаланс в невротрансмитерите може да причини депресия. Те са отговорни за регулирането на настроението. Невротрансмитери като серотонин, допамин и норадреналин могат да повлияят на настроението на човек. Това са химични вещества, които помагат на различните части на мозъка да общуват помежду си. Когато специфичните невротрансмитери са малко, това може да доведе до симптоми на клинична депресия. Но това обяснение все още се преразглежда, тъй като експертите смятат, че не дава пълна картина на сложните фактори, които причиняват депресия. Когато човек е депресиран, невротрансмитерите, които регулират настроението, изглежда функционират ненормално. Сигналът може да бъде прекъснат или изчерпан.

Генетика
Определени личностни черти или преживявания могат да причинят депресия. Изследванията обаче показват, че генетиката може частично да увеличи шансовете за развитие на депресия. Струва си да се спомене все пак, че това, че имаш родител, прародител или близък роднина с депресия, не означава, че и вие ще имате същия опит. Личните фактори и други житейски обстоятелства вероятно ще окажат критично въздействие. Идентифицирането на гени, които влияят на човек на определени видове депресия, все още се изследва.

Тежка болест
Стресът и притесненията за това как да се справите с тежкото заболяване могат да ви накарат да развиете депресия, особено ако става дума за хронично заболяване. Хроничното заболяване може да ви накара да се задържите у дома или в леглото и да не можете да правите нормални неща и да се притеснявате все повече за състоянието си. Това често може да доведе до депресия.

Стрес
Стресът е част от човешкия живот. Почти всеки може да бъде стресиран или депресиран от определени неща в живота. Повечето лични проблеми като развод, загуба на работа, раждане, смърт на любим човек и други могат да накарат човек да развие депресия. Учените подозират, че високите нива на хормона кортизол, който обикновено се секретира в периоди на стрес, могат да повлияят на невротрансмитера серотонин и могат да доведат до депресия.

Скръб и загуба
След загубата на любим човек скърбящият може да изпита някои симптоми на депресия. Някои от тези симптоми могат да включват безсъние, загуба на апетит, загуба на интерес към дейности, внезапна загуба на тегло и т.н. Ако се справите с мъката и загубата правилно, тези симптоми трябва да намаляват с течение на времето. Но когато не намаляват или се влошават, това може да доведе до депресия.

Употреба на вещества
Вещества като наркотици или алкохол могат да допринесат за депресия. Някои лекарства с рецепта също са свързани с депресия. Медикаменти, които са свързвани с депресията, включват стимуланти, антиконвулсанти, бензодиазепини, статини и кортикостероиди. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща