Кои са Сульо и Пульо?

Саша Барон Коен във филма

Саша Барон Коен във филма "Борат" от 2020 г.

16 Ноември 2020

Както отлично знаете, днес Сульо и Пульо разбират от медицина, личностно развитие, дигитален маркетинг и нутриционистика.

Сульо и Пульо провеждат също така онлайн обучения за отблокиране на шестата чакра, анализират състоянието на валутния борд, разработват програми за повишаване на ефективността на работното място, ремонтират тротоари и пишат конституции.

Това обаче не винаги е било така...

Кои всъщност са Сульо и Пульо?

Тези звучни лични имена са се превърнали в нарицателни за утайката на обществото, а произходът им се корени в богатството на българския език.

Може би вече сте се досетили сами?

Photo by Andrey Zvyagintsev on Unsplash

15 празника, които не почитате, а трябва!

Сульо е получил името си от глагола “суля се” или “изсулвам се”, което буквално означава падам или се свличам. И така - Сульо е брутално низвергнат от съдбата индивид, когото ще разпознаете по парцаливите и раздърпани дрехи, спаружената походка, отчаяния вид и всички останали атрибути, присъщи за това, което днес наричаме например “човек в неравностойно положение.”

Пульо, от своя страна, има физическо-интелектуален недъг. Той се “пули” или защото не вижда добре, или защото е в тотална неспособност да асимилира това, което вижда. Можем да си го представим като изцъклен, недоумяващ, и объркан - както в пространството, така и в неговия смисъл.

Иначе казано: Сульо и Пульо са “беднякът и слепецът” или “беднякът и идиотът”, в зависимост от интерпретацията.

Както сами можете да заключите, българската традиция не винаги е била особено толерантна към различните и към тези, които имат нужда от специализирана помощ, била тя социална или медицинска.

Ето така се раждат “Сульо и Пульо” - окаяните несретници, които понякога поназнайват нещо и разбират от медицина, личностно развитие, дигитален маркетинг и нутриционистика.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща