Коледно канелено руло

21 Декември 2017

Идва Коледа, следователно – кухнята трябва да замирише на канела и портокал. Много обичам онези вкусни шведски канелени рула, а в тях има толкова много захар и бяло брашно, че…мамка му и Крон, не мога да ги ям. Но упоритият ми апетит е способен да изобретява всякакви алтернативи, така че…ето го един мой канелен експеримент. Е…придоби вкус по-скоро на любимите ми гръцки меломакарони, но това е една щастлива случайност, защото и за тях страдам по Коледа! И нека домът да замирише на Коледа сега!


2.jpeg

Какво ти трябва:

За блата:
4 яйца
половин буркан суров сусамов тахан (около 350 гр.)
4-5 лъжици мед
2 щипки канела
5-6 лъжици кокосово брашно, карамфил, настъргана кора от портокал

За пастата:
4-5 лъжици мед
1 ч.л. канела
1 ч.л. масло

3.jpeg

Приготвяне:

Разбих яйцата и им добавих тахана. Важно е да отбележа, че от 4 яйца излязоха 6 жълтъка, така че това е един щастлив сладкиш! Прилича на рецептата за тахановия хляб, нали? За това трябваше да придобие десертен вкус. Добавих му мед на вкус. Бърках, бърках и реших, че не може без канела. Някак няма да е коледно. И като говорим за Коледа – кората от портокал е чудесно допълнение към аромата на всеки уважаващ себе си коледен сладкиш! Понеже трябваше да стане още по-гъсто, реших да му добавя и малко кокосово брашно.

С пръсти стрих малко сушен карамфил – за аромат. Разстлах в голямата тава, но върху намазана с масло хартия за печене.

4.jpeg

Пъхнах в загрята на 180 градуса фурна за 10-тина минути. Колкото тестото да се втвърди, но да остане меко, за да мога после да го навия на руло. В това време се захванах с канелената паста. В канелените рула…тя е с много захар, канела и масло. Е…аз просто смених захарта с мед. Въпреки че медът ще загуби полезните си свойства заради високата температура, която го очаква, все така не е захар.

5.jpeg

Извадих блата от фурната и хууубаво го намазах с канелената паста. Разкош!

6.jpeg

Сега идва трудната част, която почти ме отказа. Навиването на рулото – с помощта на хартията. Изгорих си пръстите, изпоти ми се челото, разпадна се, но все така – стана нещо! Не се отчайвайте, че не е най-красивото нещо на света. Вкусът ще компенсира визията. Да, тестото се разпадна, но все така някак стана руло. Върнах във фурната. Забравих да намажа с белтък, но и без него стана чудно. Доопекох грозноватото руло.

7.jpeg

Ако знаете само как ухае! След като спря да е врящо и да ми гори пръстите – нарязах на парчета. Тъжна, че е неугледно, опитах. Да ви кажа честно – заради вида му, мислех да не го показвам. Но вкусът му…просто ме убеди, че не мога да ви лиша от него!

8.jpeg

Вижте още:

Кулинарни експерименти:Сурова торта с дъх на кафе и ром

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща