Кръстовден - един от най-големите християнски празници

Photo by Hugo Fergusson on Unsplash

Photo by Hugo Fergusson on Unsplash

Автор: New Me

14 Септември 2020

На 14 септември църквата отбелязва Кръстовден - един от 12-те големи християнски празници. Какво точно се почита на този ден и какво е добре да направите днес - вижте.

Празникът се нарича още Въздвижение, заради събитията около кръста на Христос. Смята се, че на този ден през 326 г. майката на император Константин - Елена, решила да отиде в светите земи и да потърси кръста, на който е загинал Христос. 

Знаело се, че след разпъването на Христос, кръстът бил погребан някъде на Голгота, заедно с други два, на които били убити престъпници по същото време. Елена организирала разкопките и намирането на кръстовете, но не знаели как да установят кой от трите е на Христос. Това се доказало с времето, когато един от трите кръста бил свързан с различни чудотворни събития - болни оздравявали, когато се допирали в него, и най-съкровени желания се сбъдвали, когато били изричани пред същия кръст.

Елена отнесла частица от Светия кръст със себе си, а Кръстовден отбелязва и още едно събитие. Именно тогава император Константин вижда кръст в небето, преди да се изправи в битка срещу Максентий, който управлявал в Рим и бил известен с жестокостта и алчността си. Дотогава кръстът имал по-скоро лоша символика, защото бил използван като средство за убиването на Божия син.

На Константин обаче било разчетено, че благодарение на кръста от видението си ще победи в битката. Така и станало, а Кръстовден остава в историята като деня, на който почитаме този основен символ на християнството.   

Днес се отива на църква, строг пост е, а на този ден в миналото често се викал свещеник в дома, за да поръси със светена вода и да благослови семейството. Вярва се още, че в нощта на големия празник се сбъдват най-съкровените желания, ако се помолим за тях.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстена, Кръстан, Кънчо, Ставри.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща