Кулинарни експерименти: Бургери! (с нисковъглехидратни питки)

11 Януари 2018

Да! Бургери! Точно толкова истински и точно толкова претъпкани и трудни за ядене, колкото са в ресторантите за бързо хранене. Само че моите бургери са от нисковъглехидратен хляб, истинско месо и домашни сосове. И така се натъпках, че даже не успях да изям цял бургер. Казах ви, че за почти всичко откривам заместител.


2.jpg

Какво ти трябва:

– За питките:

2 яйца

суров сусамов тахан

сол

– За бургерите

смляно телешко месо с повече сланина

сирене гауда

лук

домашен кетчуп

домашна майонеза

яйце

чубрица

и каквото още си поискате

3.jpg

Приготвяне:

Започнах с питките. Стават доста бързо. Разбих яйцата на ръка и им добавих няколко лъжици сусамов тахан и сол, докато се получи гъсто тесто.

С лъжица разпределих тестото върху хартия за печене. Така че да се получат кръгове. Станаха 4, които по-късно ще се превърнат в две питки. Сложих ги във фурната, пекох на 180 градуса. Изпекоха се за около 20 минути, но трябва да се наблюдават.

Докато питките се пекоха, започнах с по-сложното – вътрешността на бургерчетата ми. Каймата бях подготвила час по-рано. Взимам я от месарницата до вкъщи. Знам, че месото е прясно, а това е много важно. Не взимам готова кайма, избирам си месо и ми го мелят. За бургер кюфтетата е хубаво да има повече сланина. И понеже е чисто месо, опасността да стане твърде сухо е голяма. За това е важно „месенето“. Подправки като „вегета“ и всякакви изкуственяци, са абсолютно забранени. Но пък солта и пипера са абсолютно достатъчни за моите кюфтета. Е…и лук. Много лук! Нарязах воден лук и го прибавих към каймата, която вече бях осолила и ѝ бях прибавила пипер. И започнах да меся. Месих, месих, месих, месих…цял епизод на „Отчаяни съпруги“!

Овкусената кайма оформих в четири кюфтета. Някъде четох, че тайната на добрия бургер е кюфтето да е по-голямо от питката. Е…моето се сви при печеното, ама да ви кажа – на вкус проблем не видях. Преценете добре големината след печенето. Не че е проблем да станат по-малки, аз просто сложих две кюфтета в една питка.  Приготвих кюфтетата на оребрен тиган, намазан с масло Гхи. Около тях си наредих кръгчета червен лук. Когато кюфтетата добиха апетитен вид, покрих ги с по едно парче био гауда, което от топлината обгърна кюфтетата и ги покри целите.

6.jpg

Извадих питките, които се бяха надули чудесно. Съединих ги две по две и започнах мацаницата. Първо сосовете. Домашен кетчуп и домашна майонеза – тях приготвяхме в предишната публикация. След това започнах да редя каквото ми се хапваше. Кюфтета!!! Изпечен лук, яйце. Поръсих със сушена чубрица.

Можеш да сложиш каквото си поискаш – зеле, краставица, всичко! Аз исках бекон, но не ми се полага. След като се уверих, че кулата е достатъчно висока, захлупих с другата половина на питката.

7.jpg

Много съм горда с бургерчетата си! Омазах се точно така, както приляга на яденето на бургер.

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща