04 Октомври 2017
Добави в любими

Кулинарни експерименти: По-различна торта ''Рафаело''

Ама наистина никога не съм яла, камо ли правила толкова често торта. Но пък е някакво страхотно предизвикателство да им намирам вкусна, но безопасна алтернатива. А аз обичам предизвикателствата. Имаме победа и тук! Моето „Рафаело“ е просто вълшебно. От блата, през крема до бонбоните. Да не говорим за парченцата бадеми, скрити някъде вътре.

3.jpg

Какво ти трябва:

За блата

2 яйца

2 с.л. кокосово масло

5 с.л. кокосово мляко

200 гр. извара

1/2 чаша кокосово брашно

2 с.л. мед

щипка сода в капки оцет

За крема:

400 гр. кокосова сметана

2 с.л. кокосово масло

10 с.л. кокосово брашно

100 гр. кокосови стърготини

2 с.л. мед

сок от 1 лимон

белени бадеми

За бонбоните:

150 гр. кокосови стърготини

2 яйца

2 с.л. мед

1 с.л. масло (аз използвах Ги)

1 ванилия

4.jpg

Приготвяне:

Тази торта е микс от моята фантазия и от фантазиите на други експериментатори в здравословното готвене, с които си споделяме резултатите в групата за безглутеново хранене. И резултатът е прекрасен! Първо – блат! Отделих жълтъците от белтъците. Белтъците разбих на пухкав сняг. Към жълтъците добавих две лъжици мед, още толкова меко кокосово масло и 5 лъжици кокосово мляко. (Да – пак го взех от биомагазина, защото пак ме домързя да си го направя сама. А и консервираното е далеч по-гъсто). В хладилника си имах около 200 грама извара, добавих я и нея. Помогнах си с половин чаша кокосово брашно. В няколко капки оцет разтворих содата и ги добавих вътре. Разбърках добре и добавих белтъците.

5.jpg

Разбърках внимателно с дървена лъжица, за да се опитам да запазя сместта пухкава. Разстлах в намаслената форма за торта (с диаметър 26 см.) и пъхнах във фурната, която бях загряла предварително.

6.jpg

Захванах се с бонбоните, защото така и така фурната работеше. Разбърках яйцата, добавих смело стърготините, а след тях и другите съставки – мед и ванилия. Маслото е хубаво да е по-меко, за да се размеси лесно. Мачках, мачках, мачках с ръце. Оформих топчета. Станаха точно 20.

7.jpg

В центъра на всеки бонбон сложих по един суров и белен бадем.

8.jpg

Подредих върху хартия за печене (в моя случай – фолио, беше ми свършила хартията) и пъхнах във фурната веднага след като извадих блата. Намалих на 150 градуса. Трябват им 15-тина минути. Пробвах бонбоните веднага щом се охладиха. Нетърпелива работа! Чудни са, но вече мисля как да ги подобря с кремче между бадема и тестото.

9.jpg

Докато блатът кротко изстива, се захванах с крема. Лесна работа! Пак в блендера. Много ме улеснява това чудо на кухненските уреди! Напълних го с шепа бадеми. Изсипах му цяла консерва кокосова сметана (400 мл.), 100-тина грама кокосови стърготини. След тях – 2 с.л. кокосово масло, 2 с.л. мед и сок от един лимон. Блендирах с надеждата, че сметаната ще го направи достатъчно гъсто, но уви… Не стана номерът. За това трябваше да го сгъстя. С кокосово брашно, разбира се. Пробвах с една, с две, с три лъжици…някъде между 8-та и 10-тата лъжица брашно се получиха нещата. От толкова много блендиране обаче се разтревожих, че бадемчетата ми вече са се превърнали в прах, за това сложих още.

10.jpg

Завъртях с перката за кратко, така че да останат цели парченца бадем. Най-доброто ми решение! Тези парченца после ще се благославят! Мислех да разполовя блата и да мажа крема между двете парчета, но се оказа невъзможно. За това изсипах крема отгоре.

11.jpg

Разстлах хубаво, поръсих с кокосови стърготини и филирани бадеми и подредих бонбоните. Красота! Пъхнах в хладилника и оставих цяла нощ. Опазих я от нападения!

12.jpg

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

Предишна Следваща