10 Април 2018
Добави в любими

Кулинарни експерименти: Френска градска торта с домашно сладко

Това е моят вариант на Френска селска торта. Реших да я кръстя Френска градска торта, защото отговаря на всички изисквания на градското момиче (и момче) . Първо и задължително за този блог: здравословна е – без захар, без бяло брашно. Второ: приготвя се далеч по-лесно, бързо и мързеливо…или друго задължително условие за работещите хора, които се прибираме късно от работа и нямаме много време за губене. И така – истинска Френска градска торта! (Софийска градска торта ми беше другия фаворит за име, но само аз щях да си разбера играта на асоциации… Пък и то май и Френската селска не идва баш от Франция, оказва се!) Отдавна ми беше мерак да пробвам подобна алтернатива. Напоследък спазвам обещанията си…бавно, но важното е, че го правя! И така – Френската градска има всичко, което има и селската – изобилие от орехи, палачинкови блатове и чуден лек крем. Да ви е френско!


2.jpeg

Какво ти трябва:

За блатовете:
4 яйца
2 шепи орехи
Сушени боровинки (или фурми) на вкус
Малко масло (Гхи или обикновено)

За крема:
400 гр. (или един буркан) биволско кисело мляко
2 ванилии
1 с.л. мед

За сладкото:
3 круши
Мед на вкус

За поръсване:
Ощеее орехи

3.jpeg

Приготвяне:
Първо винаги е сладкото. Лесно е, но му трябва време. Просто обелих три круши, нарязах ги на парчета и с малко вода – оставих да се варят.

Като омекнаха – намачках с решетъчната лъжица. Оставих да изври течността и ги махнах от огъня, а като изстина достатъчно, за да не съсипва полезните качества на меда – добавих и него. Понеже е истински, е захаросан. За това все пак сладкото трябва да е леко топло, за да може да се разтопи. Голямо приключение беше докато разбера дали ще ми се получат блатовете. Предната вечер си бях “счупила” пръстите да чупя черупките на орехите, които ми донесе чуден колега… и да изчопля ядките им. Ако блатовете не бяха станали…много щеше да ме е яд за това усилие! В блендера разбих две яйца, около шепа орехови ядки и половин шепа сушени боровинки за подслаждане (с фурми или други сушени плодове…също ще стане). Между другото – може да си направите сладкото и от боровинки. Ще стане страхотно! Но като им дойде сезонът, че 6 лева за 100 грана, айде няма нужда!

4.jpeg

Получената смес изсипах в нагорещен тиган, намазан с масло Гхи (може и обикновено). Първата палачинка беше доста рискова. Малко ме напрегна да си кажа честно, защото трудно се разстила из тигана. Така, де…понакъса се, но после я нагласих в чинията! И да ви призная тайна – именно с чиния си помагах, за да обърна палачинка. За тортата трябват две такива палачинки. Тоест – по две от продуктите, които описах горе. Аз разбивах поотделно, но…сега се сещам, че можеше и заедно! Ех тази руса коса…

Палачинките пекох на слаб огън, малко по-дълго. Внимавайте да не загорят, защото после вкусът на загоряло е натрапчив. Мда…точно така – поне едната я загорих и говоря от опит!

Докато втората палачинка се печеше в тигана, захванах се с кремчето. Елементарно! Към гъстото и хубаво биволско мляко добавих две ванилии и лъжица мед и със същата лъжица внимателно разбърках. Не използвах миксер или блендер, за да не втечня иначе перфектното гъсто мляко.

Отделните продукти са готови, сега остава да ги съединим в чудна торта. Първо блат, върху блата мажем крем, а върху крема – сладко. Отгоре палачинка и пак – крем, сладко и на този слой – отново крем.

5.jpeg

За финал и за да добие познатия вид – орехи, смлени до ситно в блендера. Ами…да, това беше! Чудна Френска градска торта.

6.jpeg

 

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

Предишна Следваща