Кулинарни експерименти: Хтипити или Тиросалата

12 Септември 2018

Някъде там…из таверните на любимия ми, разкошен остров Амулиани, я наричат Хтипити. Из магазините и малките, закътани тавернички на прекрасния Кавала, я откривам като Тиросалата (ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ). Където и в Гърция да се намирате, и което и име да използвате, ще ви разберат. Това е любимата ми гръцка салата, а по български – разядка. Името “тиросалата” взима от основната си съставка – сиренето. Това е и единствената салата, която може да ме накара да сложа чушка в устата си. И нека серията “гръцки божествени вкусотии” започне сега… Ямас!


1.jpeg

Какво ти трябва:

3-4 с.л. кисело мляко
300 грама твърдо бяло сирене (зряло)
1 люта чушка (може и обикновена)
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин

Как се приготвя:

Така просто е, че се чудя с какво да запълня редовете, за да заприлича на текст. За това няма да казвам- пъхайте всичко в блендера и готово, а ще се постарая в описанията. Защото всеки вкус е важен, всеки аромат, нали така? В основата на тази салата (или разядка) е лютото. Макар и не задължително. На много места в Гърция, тиросалата, която са ми сервирали, не винаги е парила небцето ми. За това и лютата чушка може да замените с обикновена, ако не ви допада. Аз чушки не обичам, но обичам люто. Така че – заложих на класиката.

2.jpeg

Първо блендирах лютото чушле и скилидка чесън. За миг се замислих дали чушките да са две. И добре, че не сглупих така. Огън се оказа тази малка червена чушка!След тях добавих киселото мляко. Нека бъдат три лъжици. Аз, както винаги, реших, че е крайно недостатъчно и сложих пет. И както винаги – сгреших. И разводних салатата. Вярно, че самото кисело мляко беше доста течно. Тази партида така ни се получи.

После – сирене. Важен е вкусът на сиренето. Хем да е солено, за да не се налага да добавяш сол, хем да не е твърде много. Хем твърдо, хем да няма специфичен дъх. В Гърция правят хтипити със сирене Фета. Но ако спазвате GAPS режим, като мен, не бива. Така че – зряло, хубаво сирене върши чудесна работа. Блендирах около 250 грама от сиренето. Добавих и зехтин. И понеже ми се видя твърде хомогенна смес, а в тиросалатата има съвсем осезаемо присъствие на съренето, добавих още 50 грама, като ги разроних с ръка. За да се усеща грапаво по езика. Консистенцията стана точно каквато трябва. (Ако не броим, разбира се, че прекалих с млякото и малко се втечни).

3.jpeg4.jpeg

5.jpeg6.jpeg

Ами…това е! Колко малко му трябва на човек, за да си докара Гърция у дома. Разядката е прекрасна сама по себе си, но още по-приятна е върху резенчета вкусен хляб. В моя случай – таханов.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща