Кулинарни експерименти: Кекс без име

30 Май 2018

Нетипично някак ме нападна глад за сладко. Ама такова – хем те мързи, хем ти се яде, хем се чудиш – защо? И така силно ме подгони този глад посред нощ, че нямаше какво да се направи…освен един бърз кекс. И така на сутринта си запях: защото снощи правих кекс…

1.jpeg

Какво ти трябва:

4 яйца
3 с.л. мед
1 ч.ч. домашно кисело мляко (биволско)
1 с.л. сусамово брашно
4 с.л. кокосово брашно
2 с.л. фъстъчен тахан
2 щипки сода
малко ликьор
ягоди

Приготвяне:

Бърза работа е този кекс. Разбира се, ако имаш продуктите под ръка. Разбих 4-те яйца заедно с 3 лъжици чуден истински мед.Поразрових се в шкафовете и открих малко и мистериозно шишенце с някакъв ликьор. Вероятно някой ми го е донесъл от някое пътешествие в чужбина, а то…горкото…си стояло в шкафа, неуважено. Та…капнах малко от него за аромат.

2.jpeg

Добавих и ванилия, да не “лежа” само на единия ликьор. В хладилника пък ми беше останало гъсто чудно биволско мляко. Срокът му изтичаше точно след ден. Беше купено за крем на торта, ама явно доста ме беше домързяло да правя торта. И така – оползтворих го съвсем навреме. Една пълна, даже натъпкана, чаша.

В млякото шупнах две щипки сода. Разбърках всичко с яйцата. Сложих две лъжици фъстъчен тахан, придава чуден аромат. Ако можете да ядете какао, направо си добавете и какао към сместа. Фъстъчен или лешников тахан и какао си е чист шоколад. Или разделете на две части, за да стане кексът разноцветен. Ако сте на GAPS, като мен обаче…какаото само го миришееем! Добавих двата вида брашно. А пред мен се откри една кутия с не много сладки ягоди. Реших, че няма да си киселеем заедно и нарязах няколко от тях в сместа.

4.jpeg

Изсипах всичко във формата за кекс и бам – във фурната, на 180 градуса. Време не казвам, знаете, когато преценя, че е “аха да изгори”…го вадя.Изсипах всичко във формата за кекс и бам – във фурната, на 180 градуса. Време не казвам, знаете, когато преценя, че е “аха да изгори”…го вадя.

6.jpeg

5.jpeg

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща