Кулинарни експерименти: Кокосово мляко

27 Юни 2018

Обожавам топло лате. Кафе с много мляко. Даже не пия кафето си за събуждане, а защото е мой малък домашен ритуал. Прясното краве мляко е минало за мен, а чистото кафе не е по вкуса ми. Всъщност – прясното краве мляко е толкова вредно, че е добре да го забравите и без да имате здравословна причина. Бях доста скептична за кокосовото мляко. Може би защото първият опит хич не се получи. Кокосовото мляко, което продават в магазините, е пълно с добавки като захар, ориз или сгъстители. За това хванах цаката на чистото…домашно кокосово мляко. И сега всяка сутрин изпълнявам малкия си домашен ритуал и пия топло лате с мляко от кокос. А в допълнение си имам кокосови трици за десертите.

2.jpg

Какво ти трябва:

1 кокосов орех и 2,3 чаши вода

Приготвяне:

Пада си борба с кокосовия орех. Първо трябва да му откриете меката дупка. Пробивате я с отвертка и оставяте кокосовата вода да изтече.

3.jpg4.jpg

Може да си я изпиете, а може и да я добавите към някой десерт. И сега започва купонът. Завивате кокосовия орех в кърпа. И имате два варианта – или го блъскате здраво в земята ( с риск да счупите нещо) или го удряте с помощта на чук. Трябва да се разпадне на парченца.

5.jpg

Белите кората. Разчупвате на по-малки парчета и слагате в тенджера. Покривате с вода (мисля, че е не повече от 2 чаши) и изчаквате да кипне на котлона.

Веднага щом кипне, махате от котлона. Щом изстине малко, всичко заедно отива в блендера. Добавете още една чаша вода (при мен мярката показва 750 мл. общо) и блендирате хууубаво. Ако предпочитате да е по-рядко – сложете повече вода. Но моят вкус го предпочита по-гъсто. Все пак трябва да е мляко, не вода с вкус на кокос.

Полученото нещо изсипвате в тензух и започвате яко да стискате. Трябва да изстискате всяка капчица от млякото.

6.jpg

Получава се малко повече от един буркан мляко. Напълно достатъчно за лате всяка сутрин в продължение на 3,4 дни. Точно толкова е и трайността на млякото. Е добре, може и малко повече.  Имате и бонус – доволно количество кокосови стърготини, които може да използвате за десертите. Изсушете ги за 30 минути на 50 градуса.

8.jpg

Ами…добро утро! С чаша топло лате от мен.

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща