08 Ноември 2017
Добави в любими

Кулинарни експерименти: Къпкейкове с малинови сърца

Цветно ми е тези дни! Исках нещо розово, красиво, но и вкусно и НЕвредно! Обичам къпкейковете още от дете. Тогава обаче не ги ядях, а си играех с тях. Мдам, имаше такава серия играчки – кукли, които се превръщаха в къпкейкове. Така, де…станах голяма и реших, че е по-разумно да ям къпкейкове, а не да си играя с тях. Тези са измислени от мен. От серията „сполучливи“ експерименти. Станаха розови по напълно естествен начин – с малини. Малиново е и сърцето им. Къпкейкове с пълнеж. Ами…и това си е играчка!

2.jpg

Какво ти трябва:

За кексчетата:

3 яйца
4 лъжици сусамово брашно
4 лъжици кокосово брашно
15 фурми
1 банан
1 лъжица бадемов тахан
1/2 буркан кисело мляко
щипка сода

За пълнежа и глазурата:

200 грама извара
3 с.л. масло
кокосов чипс на око
4-5 супени лъжици мед
30 мл. кокосово мляко
малка кофичка малини

3.jpg

Вижте още:Кулинарни експерименти:Сурова торта с дъх на кафе и ром

Приготвяне:

С всички тези съставки импровизирах. Всъщност започнах да правя мъфини, но идеята за пълеж…се превърна в идея и за глазура и така си станаха къпкейкове. Първо разделих жълтъците от белтъците. Белтъците разбих на сняг. А към жълтъците прибавих 15 фурми и ги блендирах.

4.jpg

Метнах вътре и банана (добре узрял) и лъжицата тахан. Пак блендирах. Прехвърлих ги в купа и им добавих половин буркан домашно квасено кисело мляко. В него преди това шупнах една щипка сода.

5.jpg

Разбърках с миксера и прибавих по 4 лъжици от сусамовото и кокосовото брашно. Разбърках с миксера. След това прибавих и белтъците на сняг, но разбърках много внимателно с дървена лъжица. За да не се „спихнат“. Стана сравнително гъста смес, която оставих настрана за 20-тина минути. Не че е задължително, просто трябваше да вечерям преди да припадна от глад. Но пък тестото взе, че се посгъсти малко от това чакане.

Вижте още: Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

6.jpg

След вечерята се захванах с пълнежо-глазурата. В блендера сложих около 200 грама хубава извара, около 3 лъжици масло Гхи (и с обикновено ще стане, но да е истинско!), кокосови трици (както ми душа искаше), няколко лъжици мед и остатъците от кокосово мляко, които имах в хладилника и не бяха повече от 30 мл. Блендирах. Стана бяло и вкусно.

8.jpg

Но не, исках да е цветно и вкусно. Половината кофичка малини замина в блендера. Разбих ги заедно и стана чуден розов крем. Достатъчно количество и за сърцето и за душата (разбирай – глазура) на къпкейковете.

9.jpg

Вижте още: Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Първото тесто „подредих“ във формички за мъфини. Първо – в хартиените, намазани с масло, после – в тавата за мъфини. Слагах горе долу по една лъжица. А в средата се опитах да издълбая нещо като дупки. В тези дупки слагах от розовия крем, а отгоре пак покривах с тесто.

10.jpg

И така всички 12 кексчета. Накрая им набодох по няколко малини и пак загладих отгоре. Пекох ги на 180 градуса в предварително загрята фурна.

11.jpg

Изглеждаха апетитно още като ги извадих. Но изчаках да изстинат добре и ги намазах с розовия крем. Щедро. После ги метнах в хладилника да стегнат.

12.jpg

Е не са ли красиви? И са точно толкова вкусни!

 

Вижте още: Кулинарни експерименти:Пица без брашно! Пица с…кокос!

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

Предишна Следваща