07 Декември 2017
Добави в любими

Кулинарни експерименти: Малина и мента – очаквано добра комбинация

Поредната сурова торта. И тя си има история, но няма да я разкажа. Хо-хо-хо! Важното е, че е очаквано вкусна, просто защото не може да сгрешиш с комбинацията между мента и малина. Досега не бях доволна от размера на суровите си торти, тази обаче я докарах достатъчно внушителна. Кремовете са три. Пластовете – четири. Вкусът – несравним!

 1.jpg

Какво ти трябва:

За блата:
150 грама сурови бадеми
Малко сурови лешници
2 с.л. кокосово масло
щипка канела
9 фурми

За кремовете:
500 гр сурово кашу
3 купички малини
5-6 стръка мента
16 фурми
2 ванилии
7 лъжици кокосово брашно
400 мл кокосова сметана
400 мл кокосово мляко
100 гр кокосово стърготини
1 лайм
4 лъжици мед
1/2 авокадо

2.jpg

Приготвяне:

За блата този път не използвах орехи, а бадеми. Бяха ми останали и малко сурови лешници, добавих и тях. Блендирах ядките, които бях накиснала предварително за един ден. Добавих към тях 9 фурми (толкова станаха, докато ги добавях на вкус), канелата и течно кокосово масло. Блендирах докато стане ронливо тесто, подобно на натрошени бисквити. Подредих сместа във формата за торта и я сложих в хладилника.

3.jpg

Захванах се с кремовете. Сложна работа за блендера, защото този път кашуто беше доста повече. Ами казах ви, че размерът на предишните не беше на ниво! Разбира се, бях накиснала кашуто за цял един ден преди да го превърна в крем. Блендирах го заедно с кокосовото масло, многото фурми, ванилията и сока на един лайм. Добавих цяла консерва кокосово мляко.

След като стана гладка смес, разделих на две. Опитах. Ако не ви е достатъчно сладко, продължете с фурмите, ако нямате повече… (както се случи на мен, защото бях забравила да си купя) добавете си мед. Първата половина от крема разпределих върху блата. За разкош – подредих малко малини. И прибрах на студено в камерата.

4.jpg

Само докато направя втория крем. Той обаче не е от кашу. И стана доооста вкусен! Подозирам…заради малините. Смесих 400 милилитра кокосова сметана с около 7 лъжици кокосово брашно, ванилия, мед на вкус и много малини. Сложих и малко кокосови стърготини. Блендирах докато започна да прилича на крем. Извадих формата от камерата и намазах чудния малинов крем отгоре.

Помните ли, че оставихме половината кашу-крем? Е…ред му е! Това е третият, последен слой – мента. Слагайте смело ментови листа към крема. Аз добавих и половин авокадо, което имах останало от обяда (много луксозно обядваме болните от Крон!) . Слагайте още мента, да ухае приятно и да придобие разкошен зелен цвят. (Представях си го доста по-тревисто зелен, но цветовете често са заблуда на съзнанието.)  Блендирайте и опитвайте. Ако не е сладко – има мед!

5.jpg

Остана най-приятната част – украсата. Вихрете се спокойно – с малини и ментови листа. А щом шедьовърът ви е готов – приберете в хладилника. И не се изкушавайте да хапвате поне 12 часа. Заслужава си!

IMG_2473-2.jpg

Колкото повече я изчакате – толкова по-хубаво ще ви се отплати. С аромати, които чудесно ще се смесят. Не е ли бижу?

Вижте още:

Кулинарни експерименти:Сурова торта с дъх на кафе и ром

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

Предишна Следваща