20 Септември 2017
Добави в любими

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Официално – имам нов любимец и това е малиновият чийзкейк. Просто не можете да повярвате какви чудеса стават от кашу. Това нещо е неприлично вкусно, а дори няма захар. Няма бисквити, няма дори сирене, както разбрахте. Как тогава стана чийзкейк? Ами не знам и не ме интересува, защото толкова ми харесва, че забравих липсата на сирене още с първата хапка.

2.jpg

Какво ти трябва:

За блата:

1/2 чаша пекан

3 фурми (без костилките)

1/2 чаша сусамово или бадемово брашно (аз сложих и малко ябълково)

2 с.л. разтопено кокосово масло

1 ч.л. канела

щипка сол

За кремовете:

2-3 чаши сурово кашу (200-300 гр.)

1/2 чаша кокосово мляко

сок от лимон

1/2 чаша разтопено кокосово масло

Мед или кленов сироп на вкус

3.jpg

Приготвяне:

Още предишната вечер накисни кашуто в студена вода и го остави хубаво да се надуе. Засега го оставяме настрана, защото ще правим блата. Всичко става в блендера! Много го обичам този блендер! Пекана смесваш с брашното – аз използвах основно сусамово, но добавих и малко ябълково, но изобщо не е задължително. С бадемово също ще стане хубаво, но то е по-скъпо – независимо дали ще си купите готово или ще си правите сами. Та – пекана, брашното, фурмите (аз сложих три и стана доста сладко, така че и две ще са достатъчни), канелата, 3 лъжици кокосово масло и щипка сол се изсипват заедно и се блендират за кратко. Получава се нещо подобно на настрошени бисквити, а маслото и фурмите помагат „трохите“ да се слепят една за друга. Тази смес изсипи във форма за торта с отделящо се дъно.

Следва интересното – кремовете. Кашуто вече сме го изцедили и „подсушили“. Аз използвах 2 чаши, но може да сложиш и повече, ако искаш повече крем. Защото чийзкейкът става малко тъничък. Слагаме и кашуто в блендера (който сме измили след основата) и му добавяме половин чаша кокосово мляко, още толкова разтопено кокосово масло, малко сок от лимон (около 2 лъжици), мед или кленов сиров – на вкус (аз сложих около 5 лъжици мед). Тук правя отклонение за кокосовото мляко. Купих консервирано от био магазин, въпреки че избягвам да го правя, защото изобщо не им вярвам, че всичко е чисто, истинско и без консерванти. Но не успях да намеря кокосов орех, за да си направя млякото сама, за това се принудих да го купя. Бях уверѐна, че е органично и без консерванти, но знаеш ли? Но да се върнем на готвенето!

4.jpg

Блендираме докато се получи кремообразна бяла смес. Част от нея, но не цялата, изсипваме върху блата и разстиламе хубаво. Слагаме в камерата за 10 минути.

5.jpg

В това време към останалата част от крема добавяме малини. Не съм ги броила, но около половин чаша.

6.jpg

Пак блендираме, докато малините се смесят с крема. Вече имаме втори – розов пласт. Той става малко по-течен заради малините. Те пускат доста вода, за това с ягоди вероятно ще стане по-гъсто. Но толкова ми харесва с малини, че преживях по-течния втори пласт, който така или иначе стегна в камерата. Пак се разсеях с допълнитена информация… Розовият крем разстилаш върху белия и оставяш в камерата да стегне.

7.jpg

Като стане достатъчно стегнато – нареждаш пресни малини отгоре и връщаш в камерата, където е хубаво да престои поне 4 часа.

9.jpg

Безобразно вкусно е! Поне за моя вкус. Лек, свеж и ужасно подходящ за лежерен летен следобед. Макар че аз със сигурност ще си го правя и през зимата, стига да намеря подходящи плодове.

 

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

Предишна Следваща