11 Септември 2017
Добави в любими

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

Вълнението, че най-после отивам на почивка, ме вдъхнови да поготвя нощта преди да тръгнем. Винаги спираме на определена бензиностанция и се зареждаме с неща за хрупане докато пътуваме. И понеже аз не мога да ям нищо такова, реших да направя мъфини и бисквитки. А и исках да зарадвам спътниците си. Домашно винаги е по-вкусно. Първо мъфините – основните са с боровинки, а единственият подсладител са фурми. Но понеже ми се сториха малко, забърках и още едни мъфини- с кокос. Получи ми се шаренко.

2.jpg

Какво ти трябва:

– за мъфините с боровинки:

3 яйца

100 грама сусамово брашно

50 грама кокосово брашно

1 голяма лъжица сусамов тахан

1 узрял банан

половин кутия фурми

50 грама масло Ги

200 грама кисело мляко (домашно квасено)

боровинки

1 ч.л. сода

– за кокосовите мъфини

3 яйца

100 грама сусамово брашно

50 грама кокосово брашно

1 голяма лъжица сусамов тахан

1 банан

мед на вкус

кокосови стърготини

150 грама кисело мляко (домашно квасено)

1 ч.л.сода

 3.jpg

Приготвяне:

Разбих фурмите в блендер – става доста лепкаво. Разбих яйцата и към тях добавих разтопеното масло. Намачках банана, а след него добавих сусамовия тахан. В киселото мляко сложих содата – да шупне. После ги добавих към яйцата. Сложих им фурмите и двата вида брашно и разбърках добре.

4.jpg

Подредих във формички за мъфини. Сториха ми се малко (8), за това забърках поредната измишльотина, от която се получиха кокосови мъфини. Принципът е същия – първо мокрите съставки, към тях сухите. Разликата е, че подсладителят тук е мед.

5.jpg

Така станаха светли и тъмни мъфинчета. Във вторите сложих и кокосови стърготини – веднъж в тестото, втори път – след като ги изпекох – отгоре.

6.jpg

И така – мъфините ми бяха готови за път. С обещание да ни го направят по-приятен.

 

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Предишна Следваща