Кулинарни експерименти: Мини пайове със сладко от сини сливи

22 Ноември 2017

Колкото и да и се дърпам на тази зима, тя идва. Дори в кулинарните ми експерименти. Напоследък ме влече канелата. Разбира се – в съчетание с ябълки, но и в компанията на сини сливи. Тях поставих в сърцето на тези кексчета, под формата на ароматно домашно сладко. И като говорим за аромат на зимни вкусотии – карамфилът е тайната. Хапваше ми се нещо вкусно и сладко, с „уютен“ зимен аромат и симпатична визия. А този път и украсата ми се получи. Кръстих ги мини пайове, макар че…признавам си – не се осмелих да прекаля с маслото, както подобава на един пай, но следващия път ще го направя.

2.jpg

Какво ти трябва (за 10 броя):

За пайовете:

2 яйца

1/2 чаша сусамово (или бадемово) брашно

50 гр. кокосово брашно

2 лъжици ябълково брашно

20 фурми

1 голяма ябълка

200 мл. домашно кисело мляко

1 ч.л. сода

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. карамфил

1/2 ч.л. джинджифил

3-4 с.л. масло

За сладкото:

10-тина сини сливи

3 с.л. мед

3.jpg

Приготвяне:

Каквото и да е времето навън – ароматът на домашно сладко винаги носи романтика. И за това започваме с него. За моето сладко обелих 10-тина сини сливи, нарязах ги и ги покрих с вода в тенджера. Обръщам внимание на беленето. Както на сливите, така и на ябълката, която ще ни трябва след малко. С помощта на белачката, опитайте се да обелите цялата кора, без да я късате или поне по-дълги парчета. Нама да хабим материал, я! После ще ги ползваме за украса.

4.jpg

Оставих ги да си врат на котлона докато хубаво омекнат. След като омекнаха достатъчно и водата се изпари, намачках ги с помощта на лъжицата с дупките, добавих им малко масло (в моя случай, знаете – Гхи) и добавих смело три лъжици мед. Намачках ги още докато къкрят. И сладкото е готово! Лесно, вкусно и вече ароматизира цялата къща.

Захващаме с тестото (всъщност – захванали сме се още докато сливите врат). В една купа смесих всички брашна. А към тях прибавих канелата, джинджифила и карамфила. Установих, че комбинацията между ябълково брашно и канела понякога нагарча, но в този случай не беше така натрапчиво. Ако решите, пропуснете ябълковото брашно. Но то придава кафеникавия цвят на пайовете, а и прави тестото малко по-плътно.

5.jpg

Ако си мислехте, че този път ще минем без блендера, много се лъжете! В него слагаме 2-те яйца, киселото мляко (в което сме шупнали содата) и пюре от ябълка. Него направих почти като сладкото – нарязах на ситно една голяма обелена ябълка и я сварих с малко вода. Щом омекна – намачках. Блендирах всичко това докато се получи еднородна и течна смес.

Течните съставки изсипах внимателно при сухите и разбърках с миксера. Накрая – прибавих масло на око. Много ми се искаше да е повече, за да се получи маслено тесто, но този път не посмях. Нищо, следващия! Разбърках много малко с миксера, колкото маслото да се настани навсякъде.

6.jpg

И сега започва веселбата! Взех еднократни формички, но може да се ползват и обикновени форми или чаши за крем. Но такива, които издържат във фурната. Аз избрах еднократни, за да мога лесно да отделя пайовете от тях. Намазах ги с масло и започнах да оформям ето така, с дупка по средата:

Наредих пайовете в тава и попълних дупките с ароматното сладко от сини сливи, което чака търпеливо на печката.

7.jpg

Помните ли, че ви казах, че няма да хабим материал? Дойде време ненужните люспи и кори да влязат в употреба. Навих ги така, че да заприлича на розичка и забучих в сладкото. Върху половината пайове сложих от сливи, върху другата – от ябълки, но винаги може да си поиграеш с цветовете и да сложиш на всяко кексче по две. Да стане пъстро! И ако ти стигат, разбира се! Красота!

8.jpg

Отстрани поръсих с филирани бадеми! Какво да правиш – край нямат! Моите красиви пайове влязоха във фурната. Предварително загрята на 180 градуса. Извадих ги, когато се уверих, че са изпечени. Разочаровах се, че и този път след печенето малко погрозняха, но нямаше значение…след като ги опитах.

9.jpg

Вадят се от формичките, когато изстинат. Красиви са, но по-важното е, че са много вкусни! Тайната е в аромата и…в сърцето. Там е уютът.

Вижте още:

Кулинарни експерименти:Сурова торта с дъх на кафе и ром

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща