Кулинарни експерименти: Торта “Ново начало”

03 Октомври 2018

Новото начало винаги заслужава нова торта. Дори такава, правена в полусън. Но пък с желание. А най-добрият атестат е… ако се изяде веднага. Кръстих я Торта “Ново начало”. Заради повода и заради емоцията, която вложих в нея. Може би за това стана така разкошна. А може би…защото е пияна. А на пияно…знаете…


2.jpeg

Какво ти трябва:

3 яйца
100 гр. сушени боровинки
8 фурми
4 с.л. кисело мляко
3 с.л. кокосово брашно
1 с.л. кокосово масло
2 ванилии
Уиски/ ром/ бейлис
1 ч.л. сода

За крема:
300 гр. склир (нещо между кисело мляко, сметана и извара)
250 гр. маскарпоне
3 с.л. мед
1 ванилия
Ананас или друг плод

3.jpeg

Приготвяне:

Както вече съм казвала, голямо чудо са тези сушени боровинки. Тук те остават цели, което противоречи на твърденията ми, че не обичам сушени плодове, освен ако не смлени така – че да не ги усещам. Но…да не се отклонявам. Боровинките първо се накисват във вода. Седят си в нея 15-тина минути. След това се отцеждат добре. Накисват се отново, но вече в алкохол. Нямах ром под ръка, за това ги накиснах в уиски и съвсееем малко бейлис. Не прекалявайте с алкохола, да не станат твърде “пияни”. Поседяха си така още 20-тина минути.

Междувременно в любимия блендер блендирах яйцата с фурмите.

А в киселото мляко шупнах содата.

4.jpeg

Смесих блендираните продукти с млякото. Добавих ванилията, кокосовото брашно и разбърках с лъжица. Накрая добавих част от боровинките – дам, ей така – цели.Сместа изсипах в тавата за торта. И всичко това – във фурната, която предварително бях загряла. Градусите са 175, с вентилатор.

5.jpeg

Пекох около 20-25 минути. Но нали знаете – следете, за да не стават грешки. (Че ей така прецаках едни френски макарони). Блатовете трябва да изстинат добре. В това време – си лежете на дивана. Но рано или късно ще трябва да станете, защото торта без крем – не може.А кремът е лесен. Това чудно ново откритие – склир – се оказва страхотен вариант за чудни кремове. Гъст… като сметана, но не съвсем сметана. Кисело мляко, извара – все едно – проверено е за качество и за вкус! Към него добавих маскарпоне, мед, ванилия и разбърках с тел за яйца (за да остане по-гъст кремът). Наразах един чуден ананас – проверено е – върви страхотно върху крем за торта. Щом изстина, разделих блата на две. Първоначално съжалих, защото се получиха два доста тънки слоя. Но…всъщност стана си добре. Много ме дразни когато тортата е едноредова. Намазах с крем, поставих отгоре втория блат и пак намазах. Подредих останалите боровинки в средата, а около тях – звездички от ананас (нали е за звезди). О не, не съм си играла с ножа, има си формички за тази работа. И понеже все “страдам”, че не са ми достатъчно красиви тортите – прикрих не съвсен перфектните ѝ страни с филирани бадеми. Красота. В хладилника поне за 12 часа!

1.jpeg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща