Кулинарни експерименти: Разкошна торта с биволско мляко, с дъх на ябълка и круша

22 Февруари 2018

Когато искат торта, правиш торта! Друг е въпросът дали после я ядат! Шегувам се! Тази е един набързо скалъпен експеримент. Не стана на повече редове, защото блатът е труден за разрязване, без да се разпадне. Но пък е толкова сладък и вкусен и без никакво брашно и захар. А топинга – биволско мляко с дъх на ябълки и круши. КРА-СО-ТА! Когато искат торта – правиш торта!


2.jpeg

Какво ти трябва:

За блата:
4 яйца
2 банана – добре узрели.
200 гр. сушени боровинки
1/2 ч.чаша орехи
5 с.л. кисело мляко (домашно квасено)
10 фурми
3 щипки сода
3 ванилии

За крема:
1 буркан биволско мляко
1/2 ябълка
1 круша
1 с.л. мед
кокосово брашно (до сгъстяване)
малко лешници за отгоре

3.jpeg

Приготвяне:

Първо накиснах за около половин час боровинки във фреш от портокал. Понеже ме мързеше да стискам със собствените си ръце, купих си готов фреш. И понеже не гледах какво взимам – оказа се портокал с…джинджифил! Е какво пък, джинджифилът е полезен за наболяващ корем като моя. Захванах се с мачкането на бананите. Да, бе, да! Просто ги пуснах в блендера! Към тях добавих яйцата (ако правилно видях, пак имах късметлийско – с два жълтъка. Трябваше да съм се омъжила 10-тина пъти за последните месеци, ако вярваме на поверията). Блендирах. Към сместа изсипах боровинките, фурмите и половин чаша собственоръчно строшени орехи. Как ме измъчиха само…Блендирах и понеже започна да прелива от дребния ми блендер, прехвърлих в купа и продължих с миксера. Там добавих киселото мляко, в което шупнах содата.

Поръсих и с ванилиите и разбърках с миксера. Стана смес, малко по-течна от кексово тесто. Изсипах във формата за торта, но ако не държите да има формата на торта – може и в тава или в ужасно удобните алуминиеви тавички за еднократна употреба.

4.jpeg

Тази розова (от боровинките) красота пъхнах в предварително загрята фурна. Градусите – 180 (никаква фантазия). Пекох бая време, да ви кажа. Даже пръст оставих в средата на блата. Имайте предвид, че все ще ви изглежда недопечено, защото няма брашно и е по-меко. Но внимавайте да не изгорите – и блата, и пръста си, докато бъркате в него, за да проверите!

Докато чаках да изстине (с илюзорните си представи, че след това ще разполовя блата) започнах да правя крема. Отдавна исках да пробвам с биволско мляко. То е много гъсто и ако не го бях разводнила с плодовете, нямаше да има нужда от сгъстяване. Но – за това са експериментите. Настъргах половин ябълка и една круша и се опитах с ръка да отстраня водата от тях. Не успях съвсем, но махнах доста. Отново в блендера – заедно с млякото и една лъжица мед.

Не прекалявайте с подсладителите, блатът е доооста сладък! Даже тази лъжица мед му е излишна, но аз нали все да се подсигуря… Разбира се – стана ужасно течно. Някой път ще пробвам без плодове или поне не толкова водни! За да сгъстя отново…опрях до доброто старо кокосово брашно, въпреки че смятах, че поне тук ще го спестя. Но…уви! Не че стана лошо, напротив!

И така – кремът е готов! За да дойде провалът в тази рецепта – разполовяването на блата. Ами…не стана. За това го оставих цял и реших, че няма да се боря за красота, а само за вкус! Изсипах крема направо отгоре. А за красота (е все пак малко и на нея обърнах внимание), но и вкус – поръсих с лешници, които преди това пораздробих в блендера.

6.jpeg

Разкош! Мисля, че е една от най-вкусните досега. А вида на тортата ме амбицира за следващия опит за алтернатива – френска селска торта. Но за нея – другия път (когато я направя). Сега – изпробвайте тази!

 

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща