11 Октомври 2017
Добави в любими

Кулинарни експерименти:Сурова торта с дъх на кафе и ром

Първи работен ден трябва да се отбележи подобаващо. И понеже ме нямаше 4 месеца и не по хубав повод, трябваше да занеса нещо на колегите. Ей така – за здраве. Понеже трябва да сме постоянно с буден ум – нещо с дъх на кафе. И тъй като често след работа имаме крещяща нужда от питие – и малко ром. Разкошно и ароматно съчетание ми се получи в това, което аз наричам чийзкейк без „чийз“.


1.jpg

Какво ти трябва:

За блата:

100-150 гр. пекан (или орехи)

3 фурми (или мед на вкус)

1/2 чаша ядково брашно (аз използвах сусамово)

2 с.л. кокосово масло

1 ч.л. канела

щипка сол

За кремовете:

300 гр. сурово кашу

1/2 чаша кокосово мляко

1/2 чаша кокосово масло

1/2 чаша ябълково брашно (или до сгъстяване)

1 или 2 чаши еспресо

сок от лимон

ром

мед на вкус

2.jpg

Приготвяне:

Вече сме правили нещо подобно. Кашуто се накисва още от предната вечер и се оставя да си седи във водата. Блатът е лесен – пекана, маслото, брашното, канелата, щипка сол и фурмите се слагат заедно в блендера. Този път вместо фурми, използвах 2 големи лъжици мед. Просто, защото забравих да взема фурми. И пак стана вкусно. Но мисля, че фурмите са по-добър вариант.

3.jpg

И така – блендира се за кратко. Разстила се с пръсти във формата за торта (26 см.) и се вкарва в хладилника да отлежава… докато правим крема.

5.jpg

Кремът! Кашуто вече сме го изцедили и го пускаме в почистения блендер. Добавяме му половин чаша кокосово мляко, още толкова разтопено кокосово масло, мед на вкус, сок от един лимон. Блендираме докато се получи гъст крем. Сега! Много важно! Махаме половината крем от блендера. В другата половина, която остава вътре, добавяме малко ром. Ако правилно си спомням… сложих една капачка. (Ама щом не си спомням, може и повече да е било). С този ром трябва да се внимава да не се прекали. Пак блендираме и тази „пияна“ част изсипваме и разстиламе върху блата.

6.jpg

Аз поръсих с малко филирани бадеми, защото още преливат в шкафа ми! Вкарваме всичко това за 10 минути в камерата. И в това време приготвяме „втория етаж“. Пускаме две чаши еспресо. И с една може да стане, но аз реших да се застраховам.

7.jpg

Връщаме крема обратно в блендера и му добавяме еспресото. Блендираме. И ето тук дойде моят кошмар. Кремът стана ужасно течен. Почти като вода. Но! Спасих положението с няколко лъжици ябълково брашно. Така хем го сгъсти, хем засили тъмния цвят. Извадих от камерата тортата и изсипах и кафения слой отгоре.

Разстлах с помощта на лъжица, поръсих с филирани бадеми (защото не успях да я надпиша, много съм схваната в ръцете) и прибрах в хладилника, за да стегне.

8.jpg

Изчезна за секунди! Успях да се добера до една хапка, за да съм сигурна, че е вкусно и мога да го споделя тук. Макар че само факта, че  така бързо се изяде…беше показателен! Ами – да сме здрави! И да ни е вкусно!

Още страхотни и здравословни експерименти можете на откриете на http://mamkamuikron.com/

Вижте още:

Кулинарни експерименти: Малинов чийзкейк без „чийз“

Кулинарни експерименти: Италианско пиле с песто и ''фалшива паста''

Кулинарни експерименти: Мъфини с боровинки и едни с кокос

Предишна Следваща