Куркумата е по-ефективна от редица лекарства

Автор: New Me

05 Февруари 2019

Куркумата е сред най-полезните и добре проучени растения в днешно време. 

Според Медицински ежедневник: „Куркуминът е посочен като активна съставка в куркумата, която осигурява повечето от противовъзпалителните качества на растението. Изследване от 2007 г. описва куркумина с „антиоксидантно, противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и противораково действие”, тъй като някои от свойствата му могат потенциално да предотвратят или осигурят лечение.

Дрю Канло, специалист по хранене, казва: „Като се има предвид колко силен е куркуминът, използван и като храна, и като лекарство в широк спектър от култури в продължение на хиляди години, може да се заложи на него като лекарствена алтернатива или помощно средство при лечение на редица заболявания. "  

Лечебните му свойства са потвърдени от повече от 4000 научни изследвания. Учените са открили, че куркумата може да замени следните класове лекарства:

Противовъзпалително: Вестник Oncogene публикува проучване, в което е установено, че куркуминът е ефективна алтернатива на лекарствата аспирин, ибупрофен, напроксен, индометацин, диклофенак, дексаметазон, целекоксиб, сулиндак, фенилбутазон и тамоксифен.

Лекарства за холестерол: Научно списание публикува проучване от 2008 г., което установява, че стандартизираният препарат от куркуминоиди от куркума може да осигури същите ефекти като лекарството аторвастатин, върху ендотелната дисфункция, основната патология на кръвоносните съдове, която причинява атеросклероза, и се бори с възпалението и оксидативния стрес при диабет тип 2.

Разредители на кръвта: проучване от 1986 г. показва, че куркуминът има мощни антитромбоцитни и простациклинови модулиращи ефекти, които могат да бъдат сравнени с тези на аспирина.

Болест на Алцхаймер или деменция: Индийската неврологична академия публикува проучване, което установява, че приемането на една четвърт чаена лъжичка екстракт от куркума или прах дневно може да подобри симптомите на Алцхаймер и деменция. Авторите на проучването твърдят, че: „нарастващата маса от доказателства сочи, че окислителният стрес, свободните радикали, бета-амилоидът, церебралната дерегулация, причинена от био-металната токсичност и анормалните възпалителни реакции допринасят за ключовото събитие в патологията на болестта на Алцхаймер. Поради различни ефекти на куркумин, като намалени бета-амилоидни плаки, забавено разграждане на неврони, метало-хелатообразуване, противовъзпалително, антиоксидантно и намалено образуване на микроглии, общата памет при пациенти със заболяването се е подобрила ”.

Антидепресанти: Проучване, проведено през 2011 г., установява, че куркуминът може да осигури същите ефекти, както и двете лекарства, използвани за депресивно поведение при животински модел. Нещо повече, това не причинява никакви странични ефекти.  

Убедихте ли се, че куркумата има всички основания да стане част от ежедневието ни?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща