Мария Стюарт: Недостойните й мъже и борбата за трона

Снимка на OpenClipart-Vectors от Pixabay

Снимка на OpenClipart-Vectors от Pixabay

Автор: New Me

13 Май 2020

Мария Стюарт е една от най-спорните, интригуващи и силни женски фигури в европейската история. И въпреки че нейното име ще се помни още много дълго, съдбата й е по-скоро трагична, отколкото славна.

Днес ви разказваме именно за нея...

Дъщерята на шотландския крал е родена през 1542 г., но едва няколко дни след появяването й на този свят баща й умира. Така за следващия владетел на Шотландия е определена именно Мария Стюарт, но заради крехката й възраст неин регент става майка й.

Снимка на Jean-Marie Disdero от Pixabay

Мадам Помпадур - кралицата в сянка

Още в първите години от живота си момичето е обект на опасни задкулисни игри между няколко държави. Първоначално Мария била определена за съпруга на далечния си братовчед принц Едуард, сина на английския крал Хенри VIII. 

Във високопоставените шотландски католически среди обаче такъв съюз бил неприемлив, заради протестантството в Англия и отлъчването на английската църква.

Затова майката на Мария, която била свързана с френския кралски двор, обещала дъщеря си за съпруга на бъдещия френски наследник - Франсоа II. Така малкото момиче, едва на 5 години, е изпратено във Франция, докато двамата с бъдещия й съпруг стигнат нужната за брак възраст.

Решението на шотландското кралско семейство разгневява Англия, която започва няколкогодишни военни действия - едновременно за да накаже и отслаби Шотландия.  

Снимка на WikiImages от Pixabay

Най-скандалните любовни афери в историята

През 1558 г. Мария се омъжва за френския престолонаследник, като през 1559 г. е провъзгласена за кралица на Франция и Шотландия. Неочаквано обаче, младият й съпруг умира вследствие на инфекция, което оставя Мария Стюарт вдовица едва на 18 години и я принуждава да се върне в родната си страна.

Вече в Шотландия, тя се омъжва за лорд Хенри Стюарт, херцог на Дарнли, през 1565 г. Мария първоначално била силно привлечена от новия си съпруг, но бързо осъзнала, че той е жесток, жаден за власт и порочен. Освен че се поддавал на примитивни удоволствия, той не криел своите амбиции по отношение на трона.

Докато кралицата била в напреднала бременност, съпругът й, заедно със свои поддръжници, убил брутално приближения италиански служител на Мария. Давид Ричо, който се смятал за един от най-доверените хора на кралицата, бил намушкан над 50 пъти пред очите й. Това охладило напълно чувствата на Мария Стюарт към съпруга й и тя не желаела повече този съюз.

Зловещият Распутин - между похотта и мистицизма

През февруари 1567 г. лорд Хенри умира при съмнителен инцидент след експлозия в имението му край Единбург. Трагичната му смърт става повод за разследване, в което обаче не може да се докаже връзка с Мария Стюарт или друг от приближените й. Затова то приключва без разкриване на виновниците за експлозията.

Напрежението обаче ескалира само няколко месеца по-късно - през май 1567 г., когато Мария Стюарт се омъжва за Джеймс Хепбърн, наследника на Ботуел и един от основните заподозрени за смъртта на предишния й съпруг.

Той имал огромно влияние върху кралицата, като с всички сили се опитвал да постигне амбициите си по отношение на трона. Стигнал дотам, че дори държал затворена Мария Стюарт, за да може да бетонира собствената си власт.

Скандалният им съюз обаче не продължил дълго. Заради позорно сключения им брак, едва три месеца след смъртта на Хенри Стюарт, Мария и новият й съпруг изпадат в немилост. Страхливият лорд Ботуел се опитва да избяга, като изоставя кралицата, но е задържан и остава затворен до края на живота си.

Снимка на Dimitris Vetsikas от Pixabay

Фрина: Леката жена, която обявили за богиня

Мария Стюарт е принудена да абдикира и да остави трона на единствения си син. Тя прави това, след което е затворена в един от шотландските замъци. Все пак, успява да избяга оттам и се свързва с братовчедка си - английската кралица Елизабет I, като я моли да й даде убежище в Англия.

Кралицата се съгласява, но когато Мария Стюарт напуска Шотландия и бяга в Англия е затворена по заповед на Елизабет. Така Мария Стюарт прекарва следващите 18 години като пленница. Осъзнала, че няма какво повече да губи и  подкрепена от родството си с английското кралско семейство, Мария решава, че би могла да предяви претенции към английския трон.

Тя започва да планира заговор, с който да свали Елизабет I от власт и да заеме нейното място. Плановете й са разкрити, а намерените уличаващи писма на Мария Стюарт решават съдбата й. Тя е осъдена за заговор срещу кралицата и екзекутирана през 1586 г.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща