Между редовете: Чеслав Милош и 6 лекции за недъзите на нашия век

Автор: New Me

08 Декември 2017

Представяме ви една изключителна и по-различна книга. Нобеловият лауреат Чеслав Милош и "Свидетелство за поезия" на Издателство РИВА. Тя съдържа "шест лекции за недъзите на нашия век" и засяга теми, особено актуални и болезнени днес. 

"Европейската култура навлезе във фаза, когато се загубиха точните критерии за добро и зло, за истина и лъжа, а в същото време отделният човек се превърна в играчка на мощни колективни движения, изкушени в извращаването на ценното, в резултат на което ден след ден черното става бяло, престъплението - похвално действие, очевидната лъжа - задължителна за всички догма.

На всичко отгоре езикът стана собственост на хора, притежаващи властта, и те монополизираха средствата за информация, за да променят смисъла на думите, както им е изгодно...

... Когато по различни съображения накрая се реших да приема предложението, изпаднах едва ли не в паника, тъй като не знаех какво ще говоря. За мен само едно не подлежеше на съмнения: от тези мои лекции бях длъжен да извлека практическа полза. Бях не само първият славянски поет зад катедрата на Нортън, но и първият поет от цялата моя Централна или Средноизточна Европа.

Това означаваше, че на мен се предоставя възможност да покажа на американската публика нещо от нашата твърде особена перспектива. Отдавна ми се струваше, че ако още съществува надежда за Европейския континент, тя е в изкуствено сдържания потенциал на страните, разположени между Германия и Русия, в онази втора Европа, която през последните десетилетия се вглеждаше, вече без удивление, в първата. 

Като си мислех така, нито за миг не забравях капаните, които следваше да избягвам. Първо, изкуствена и най-малко желана би била унизителната угодливост по отношение на интелектуалните нрави на Запад, призвана да опази слушателите от осъзнаването на някои неприятни истини. Второ, до нищо не би довела усилената пропаганда на полската култура според принципа: "щом никой не ни хвали, сами ще се похвалим". Тези две крайности са ми чужди и аз се надявам, че се отнасям към чужденците като свободен човек, който не се срамува от своето наследство, но и не го въздига в изключителен ранг. 

Може на някои места читателят да ме упрекне в прекалена сдържаност - тя беше продиктувана, от една страна, от моето познаване на американските университетски среди, а от друга - от недолюбването на прекалено ярките изрази". 

                                                                                                                                                                 Бъркли, декември 1982 г.

Поръчайте книгата на Чеслав Милош от Издателство РИВА тук.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща