Между редовете: Забранената плът

Автор: New Me

03 Ноември 2017

От страстните богини на Античността до откриването на G-точката, от гнева на Волтер срещу коланите на целомъдрието до създаването на Плейбой, през Кама Сутра - Диан Дюкре проследява съдбата на забранената плът - бойно поле и източник на удоволствие. 

Една разтърсваща и скандализираща книга: загадката на източника на насладата и страха най-сетне е разгадана.

"Дошла съм на света, когато гаснел животът на Симон дьо Бовоар. Бях прекалено заета, докато никнеха първите ми зъби и едва години по-късно, от студентската пейка в Сорбоната, открих посланието й: "Ние не се раждаме жени, а ставаме такива". В зората на второто ми десетилетие, готова на всякакви опасни концептуални обрати, разглеждах максимата, изучавах я издъно, без да схващам ясно смисъла й. Жената се ражда с орган, чието предназначение ще разбули пред нея единствено пубертетът, до тук добре, но това ли я различава от мъжа? С малко повече късмет, тя ще поеме без сътресения по царствения път на женствеността, сама или с партньор, ще познае насладата и майчинството, ще къта невидимите с просто око радости и болки, които й носи той. Защото, обгърнат в тайнственост, нейният орган е скрит от погледите. Колкото и да се взирате, няма да намерите нищо, всичко се случва във вътрешността, в интимната плът. 

Бях убедена, че всички представителки на моя пол са по рождение като мен - свободни и равноправни, или в някаква степен, затова за известно време престанах да си задавам въпроси и започнах да пиша за онези от тях, които са се отдали на мъките на любовта и диктатурата. Но от няколко години ми бе невъзможно да не следя в медиите как себеподобните ми се разголват, протестирайки срещу крайния консерватизъм, как се превръщат в жертви на търговията със секс или пък във военни трофеи, как манифестират по улиците за права, смятани за отдавна извоювани - като избора кога да раждат или да не раждат изобщо, да превърнат ли телата си в предмети за удоволствие или за въпроизводство. В зависимост от епохата им и родните им места, насладата и майчинството за едни са тегоба, за други - задължение или забрана, но всички те се борят за по-милостива съдба. 

Изредените картини ми напомниха, че тепърва ще се уча от твърдението на Симон дьо Бовоар, от шанса, както и от проклятието да си родена с женски полов орган. С очакванията, задълженията и страховете, които поражда, той притежава неизмерима власт, властта да дарява живот. Но въплътената в него мощ неминуемо го поставя под колкото осъдителния, толкова и бдителния поглед на мъжа. И ако за някои от нас е естествено да го показват, украсяват, предлагат на всеки срещнат или да го осребряват, за други е нещо позорно, скрито и срамно. 

Зaбрaнeнa плът ощe от зорaтa нa цивилизaциитe, жeнcкият полов оргaн вcявa cтраx у мъжa, доcтaвя му удоволcтвиe и живот, рaзпaлвa копнeжa и омрaзaтa. До дeн-днeшeн го зaточaвaт, проклинaт и зaклeймявaт публично, възвeличaвaт го и го оcакaтявaт, но мaкaр и дa го цeлувaт, винaги нaмирaт зa кaквo дa гo oбвинят. Пoxищaвaт гo, щoм ce възпрoтивявa, прeвръщaт гo в cимвoл нa ceмeйнa чecт и нa цялa нaция, xирургичecки гo oбeзoбрaзявaт, зa дa нe дoбиe пoвeчe cвoбoдa, cлaвocлoвят гo пoeти, риcувaт гo xудoжници, нo жeнcкият oргaн e нaлaгaл жeлaниятa и фaнтaзиитe cи в прoдължeниe нa цялaтa чoвeшкa иcтoрия. Bъпрeки oпититe нa някoи мъжe, пoлитици или Църквaтa дa му нaлoжaт cвoятa вoля, cвoитe зaкoни, cвoитe зaбрaни."

Не пропускайте тази вълнуваща и разтърсваща книга... 

"Забранената плът" на издателство РИВА може да намерите тук.

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща