Могат ли електронни цигари да доведат до смърт?

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Автор: New Me

27 Август 2019

В последните години електронните цигари застъпват все по-сериозно на пазара, а мнозина ги предпочитат като заместител на традиционните цигари.

Дали обаче електронните цигари и сходните им устройства са наистина толкова безвредни, колкото се твърди - няколко притеснителни случая от САЩ повдигат наново въпроса.

През август Департаментът за обществено здраве в Илинойс излиза с данни за смъртен случай, причинен след употреба на устройство за пушене. Пациентът е бил приет в болница със сериозни респираторни проблеми. Повече подробности за конкретната причина, довела до фаталния край, не са изнесени досега - дали устройството е било некачествено или става въпрос за друг проблем - предстои да стане ясно.

Междувременно здравните власти в Илинойс съобщават, че се е увеличил двойно в последните седмици броят на пациентите, хоспитализирани след употреба на електронни цигари или сходни устройства. А възрастовият диапазон на засегнатите е широк - от 17 до 38 години. Основните респираторни проблеми, които се появяват при тях, са тежка кашлица, затруднено дишане и необичайна умора. 

Според здравните власти в Илинойс е важно да се алармира пред хората, че в някои случаи електронните устройства за пушене могат да са опасни. Затова препоръчват, ако почувствате проблеми с дишането след употребата им, да се консултирате незабавно с лекар. А в помощ на Департамента за обществено здраве при разследването на обстоятелствата около смъртния случай и другите пациенти с респираторни проблеми, се включват специалисти от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Дали тези случаи ще останат изолирани само до определено населено място - предстои да видим. Но все пак бъдете внимателни откъде купувате и какви устройства използвате. А при неприятни последици от употребата им, не се колебайте да потърсите лекарска помощ. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща