Моят дом: Под наем или собствено жилище?

pixabay.com

pixabay.com

07 Септември 2017

В живота на всеки човек идва моментът, в който трябва да отлети от гнездото на своите родители и да поеме в своята посока. Един толкова желан момент в живота на повечето хора, но възпрепятстван от доста неудобства.

Изборът е основно между два варианта: наемане или покупка на имот. Няма да разгръщам тук темата за живеене при роднини или при гадже, защото в повечето случаи това е временно решение.

Както знаем, всяко нещо струва друго нещо. Наемането на имот е срещу регулярно плащане на месечен наем на друг човек. Покупката на имот зависи от финансиране, за което - ако няма налична сума от родители или сума от продажба на друг имот, е необходима сума за самоучастие и изтегляне на жилищен кредит, което вече зависи от доходите на човекa.

В тази първа моя статия към вас ми се иска да ви изтъкна предимствата и недостатъците на двата възможни избора, защото може да чуете много анализи, но в повечето случаи те не са добре обосновани.

Колкото и неангажиращо да изглежда живеенето в чужд апартамент, в който не е нужно да се правят ремонти, да се поправят спукани тръби, да се подновяват мебели или плащат данъци, все пак усещането за несигурност си остава надълбоко в психиката на българина.

Предимството на живеенето под наем е, че не се изисква голямо самоучастие с пари, но изисква регулярно месечно плащане на не малка сума на чужд човек. Имайте предвид, че ценовите нива на наемите в гр. София, защото основно тук се пренасят хората, са общо казано колкото половината месечна заплата на повечето хора. Говорим само за месечния наем, без консумативните разходи.

В зависимост от това колко голямо жилище се търси, цените за обикновен апартамент с налично обзавеждане в него, в най-добрия случай варират от 350-400 лева за 1-стаен апартамент,  600 – 700  лева за 2-стаен апартамент, 700 – 800 лева за 3-стаен и по 800 – 900 лева за многостаен. За всякакъв допълнителен лукс или удобство, посочените по-горе цени се повишават.

Разбира се, ако имотът е много бедно обзаведен, с легла с пружини, без пералня, с баня на мозайка, неподдържан и мръсен, или пък някой познат ви го отдава, цената може да бъде малко по-ниска.

За един млад човек, стига да може да си го позволи, наемането на жилище е добър вариант за известен период от време, докато родителите му помагат с парите за наема, или докато е удачно да живее заедно с други млади хора. Но до време!

Ще ви издам една обществена тайна: в повечето случаи, плащайки наем, хората всъщност изплащат месечните вноски на наемодателя си по неговия жилищен кредит, с който е купен дадения под наем имот.

Ако живеете под наем, никога не можете да сте сигурни, че утре наемодателят ви няма да ви накара да напуснете имота му в рамките на 30 дни. Това е срокът за освобождаване, който стандартно се залага в договорите за наем.

Един от тиражираните аргументи защо да не си купуваме жилище е „защо да плащаш данъци, в чужбина повечето хора живеят под наем“. Честно да ви кажа, това е най-слабо обоснованият аргумент.

В чужбина, данъците за собственост на имот са много високи. Държавите с най-високи данъци за имот са Великобритания, САЩ и Канада. България? Данъкът тук за един 2-стаен имот на година средно е около 200 лева! Тоест, този аргумент е наистина несериозен.

Другият аргумент е „Защо да ставам роб на банките?“. Това е вторият несериозен аргумент. Човек, поставен пред подобна дилема, има избор между двама господаря – наемодател или банка. В първия случай, човек ще изплаща регулярно най-вероятно вноските по кредита на наемодателя си. Във втория случай, човек ще изплаща вноските по собствения си кредит.

Повярвайте ми, месечните вноски по жилищните кредити не са по-високи от месечните вноски за наемите. Представете си следната алегория: плащате наем – всеки месец на една и съща дата, излизате на балкона и хвърляте определена сума зад блока; плащате кредит – всеки месец отивате в банката и внасяте определена сума в своя сметка, която всъщност спестявате. Кредитът безспорно ще оскъпи имота, който купувате, но въпреки това, накрая ще имате собственост, което при наема няма да постигнете дори след 30 години живеене под наем.

Едни от най-важните неща, внедрени в българската народопсихология, са домът и децата. Въпреки модернистичните нотки в новото мислене, „вълкът козината си мени, но нрава - не“, затова смятам, че свръх цел на основната градивна единица в обществото ни – семейството, е да има собствен дом.

Предполагам, има още много въпроси, които ще възникнат в съзнанието ви по тази тема. За всеки от тях мога да ви отговоря в следващи статии. Дори ви предлагам вие да предложите следващите теми. Ще се опитам постепенно да засегна всички неща, които ви интересуват, а те наистина могат да са много.

* Сирма Иванова е търговски директор в АВИ Консултинг с дългогодишен опит в областта на недвижимите имоти. За всякакви въпроси и предложения за нови теми може да пишете на sivanova.AVI@gmail.com или във Фейсбук на АВИ Консултинг    

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща