Мозъците на мъжете не узряват до 40-годишна възраст?

Автор: New Me

14 Ноември 2019

Проучване за разликите в зрелостта между половете разкрива, че и мъжете, и жените са съгласни, че мъжете остават „незрели“ до края на 30-те и началото на 40-те си години. Много от нас са чували хора да казват, че мъжете, дори в зряла възраст, продължават да се държат като деца. Някои също смятат, че що се отнася до двойките, жените са тези, които носят зрялост във връзката.

Затова учените решиха да проучат дали това широко разпространено вярване е истина. Ето какво откриха те.

В изследване в Оксфордския университет учените наблюдавали разликите в зрелостта и развитието между мъжете и жените. След това те сравнили резултатите и успяли да направят изводи за възможните разлики.

Изследването предлага научно обяснение, което стои зад общоприетата идея, че на мъжете им отнема повече време, за да „узреят“, отколкото на жените. Според проучването, това се корени във факта, че женският мозък установява връзки по-бързо от мъжкия мозък. „Изглежда, че процесът започва няколко години след раждането и продължава до около 40-годишна възраст“, казва съавторът Сол Лим. Тя обяснява, че човешкият мозък претърпява големи промени анатомично и функционално с напредване на възрастта и тези промени правят връзките в нашия мозък по-ефективни. Изследванията на Лим установяват, че този процес обикновено се случва в по-ранна възраст при жените, отколкото при мъжете, което може да обясни защо някои жени изглежда по-бързо узряват от мъжете.

Проучването има за цел да открие кои функции се променят по време на процеса на съзряване и кои остават постоянни. Изследователите изследвали мозъка на 121 участници на възраст от 4 до 40 години чрез ЯМР. Резултатът показва, че въпреки че мозъците както на жените, така и на мъжете в крайна сметка имат еднакъв потенциал да функционират в ежедневието, мъжете често проявяват известно забавяне в дългосрочното развитие на функционалните мрежи в сравнение с жените.

При раждането мъжете и жените имат приблизително еднакъв брой мозъчни влакна. Тези влакна създават мрежа, която ни помага да се учим и развиваме. С остаряването мозъкът намира по-бърз начин да комуникира съобщения от еда област в друга. Когато количеството влакна се усъвършенства, те предават по-фокусирана информация директно в областта на мозъка, към която трябва да се насочат. Този процес изглежда се среща по-рано при жените, отколкото при мъжете и би могъл да обясни защо когнитивно жените са склонни да изпреварват по отношение на зрялост. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща