НА ИНАТ: Защо американците още мерят по Фаренхайт?

Photo by Jarosław Kwoczała on Unsplash

Photo by Jarosław Kwoczała on Unsplash

07 Януари 2020

Къде по света хората си обличат връхна дреха, за да не измръзнат в 40-градусовия студ? Преди да сте решили, че пишем небивалици, ще ви отговорим – в САЩ. Години наред американците упорито продължават да измерват температурата си по Фаренхайт, а не по Целзий, както прави почти целият останал свят (изключение правят някои острови - Каймановите, Бахамските и др., които също са запазили скалата на Фаренхайт).

И си патят от това... НАСА още помни деня, в който изгуби оборудване за 125 милиона долара в орбитата на Марс заради грешка в конвертирането между двете метрични системи. Това се случи преди 20 години. Оттогава САЩ така и не си взеха поука.

Но как всъщност започва всичко? „Виновници" за това са обичайните заподозрени – британският колониализъм и Конгресът.

През 18-и и 19-и век британците колонизират огромни територии по земното кълбо и налагат в тях и измерването по Фаренхайт.

Писмото на Джон Стайнбек за любовта: Ако е правилната, ще се случи

Да се върнем обаче още малко по-назад. Как изобщо се въвежда скалата за измерване на Фаренхайт? Всичко започва с раждането на Даниел Габриел Фаренхайт в Полша през далечната 1686 г. Като младеж, той губи и двамата си родители в началото на 18 век - те умират в един и същи ден след отравяне с гъби.

Момчето е принудено да работи в библиотека, но мрази тази работа. Влекат го инструментите и обича да изобретява разни неща. Затова започва да се мести в различни градове из Европа - в търсене на място и работа, които ще го удовлетворяват. 

Така постепенно се засилва интересът му към науката и изобретенията, и се стига до срещата му с Оле Рьомер в Копенхаген. Рьомер, освен кмет по онова време, е и признат астроном. Когато си счупил крака и се наложило да лежи по цял ден, докато се възстанови, от скука астрономът измислил скала за измерване на температурата.

Според нея водата замръзвала при 7,5 градуса, а 22,5 градуса била човешката температура. Идеята била за температура на кипене на водата да се счита 60 градуса (като астроном Рьомер търсел логични числа около себе си - например 60 - секундите в минута, минутите в час и пр.)

Защо Джейн Остин никога не се омъжва?

Когато разбрал за тази идея, Фаренхайт решил да я доусъвършенства. Основната му цел била да създаде термометри, които да работят еднакво и да измерват по един и същи начин във всеки момент - нещо, което дотогава било невиждано.

Като добър изобретател, той съумял да постигне целта си - на него именно се приписват термометрите с живак. Нещо обаче липсвало на изобретенията му - скала, по която да се определя температурата. Така Фаренхайт се хванал с промени по модела на Рьомер.

Той намирал скалата на Рьомер за неточна и затова умножил стойностите - водата замръзвала при 32 градуса и започвала да кипи при 212. Мнозина и до днес се озадачават защо Фаренхайт е решил именно така да формира температурната си скала.

Едно от обясненията е, че като изобретател, въвел и дообогатил течността в термометрите така, че да показват винаги точни стойности, той прецизирал скалата си така, че да кореспондира с начина, по който ще реагират термометрите.

Т.е. с промяната на всеки градус течността в термометрите се променяла с точно определено количество. В крайна сметка изобретението му било посрещнато радушно в Лондон и така било въведено сред англичаните, а оттам - и в колониите им. 

Кулата, която два пъти опроверга Хитлер

Скалата на Фаренхайт е създадена през 1724 г., а през 1742 г. е въведена и тази по Целзий. В продължение на близо 2 века и двете се използвали, но в средата на 20-и век бавно, но категорично се налага системата на Целзий.

Затова през 1975 г. американският Конгрес приема Закон за метрично преобразуване и свиква държавен орган, който да работи по него. Иницитативата обаче претърпява крах. Причината – според закона преминаването от едната система в другата е доброволно, а не задължително. А американското общество не желае да учи нови системи за температура, тегло и разстояние.

Профсъюзите и предприемачите също не били въодушевени от идеята тепърва да се преминава обучение за новите мерки. Затова и няколко години по-късно президентът Рейгън разпуска Метричния съвет. А американците вече са спокойни, че ще продължат да измерват температурата си във Фаренхайт, теглото – във фунтове, и разстоянието – в мили.

Снимка на Florian Pircher от Pixabay

Нобеловите награди: 15 умопомрачителни факта

Спокойни... и в крайно неизгодно положение. Американските компании правят допълнителни разходи, бидейки принудени да произвеждат продуктите в две разновидности – за САЩ и за останалия свят. Родителите могат да сгрешат при конвертирането и да предозират лекарството на децата си. А американските студенти по науките трябва да бъдат обучавани и по двете системи.

Накратко – преди близо 300 години Фаренхайт системата е била революционно откритие. Но вече е време американците да осъществят една друга революция – преминаването към международната метрична система.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща