Най-доброто хранене

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

09 Август 2017

Здравословното хранене не се състои само в правилния подбор на продуктите и приготвянето им. То също изисква създаването на някои навици, които ще ви помогнат да се храните по-правилно и да поддържате по-здравословно тегло.

Изборът на чинии

Изберете по-малки чинии, когато се храните. Това ще създаде илюзия за по-големи порции и няма толкова голям риск да прекалите с количествата.

Плодове и зеленчуци

Представете си, че чинията ви е разделена на 2 части. За да се храните по-здравословно, половината от нея трябва да е запълнена с плодове и зеленчуци. Ако ви притеснява, че децата ви няма да искат да ги ядат, подберете заедно плодовете и зеленчуците, които да им приготвите. Така включвате в храната си достатъчно витамини и фибри, които да тонизират и подсилят тялото. А и малко калории, ако не добавите сосове и твърде много сирене на зеленчуците, или пък захар и сметана на плодовете например.

Протеини и пълнозърнести храни

Другата половина от чинията си запълнете с протеини - например месо (но не тлъсто), риба, бобени култури, и с пълнозърнести храни - кафяв ориз, хляб, киноа. Те имат висока хранителна стойност, а фибрите в пълнозърнестите храни ще ви заситят по-добре.

Много вода

В дневното ви меню със сигурност трябва да присъства водата. Важно е да изпивате минимум 2 литра на ден, за да се чувства тялото ви добре и хидратирано. Не е казано да пиете твърде много вода по време на хранене. Но си поставете за цел в рамките на деня да си набавите достатъчно, за да се чувствате добре.

Не бързайте

Част от здравословното хранене е да не се тъпчете на крак с храната, да ядете бавно и спокойно. Дори да казвате, че не разполагате с много време, не си причинявайте подобен стрес на тялото. Рано или късно това ще даде отражение в различни здравословни проблеми. Хапнете спокойно и без стрес. Работата няма да избяга.

Вижте още:

Кои от популярните трикове за отслабване наистина действат?

3-дневната диета, в която ще се влюбите

5 закона за здравословно отслабване

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща