Най-големите шедьоври на Стивън Спилбърг

Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark (1981) Poster
© 1981 - Lucasfilm, Ltd.

Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark (1981) Poster © 1981 - Lucasfilm, Ltd.

Автор: New Me

18 Декември 2018

На 18 декември 1946 г. е роден един от гениите на киното - големият Стивън Спилбърг. Той безспорно ще остане в историята с режисурата на няколко наистина велики филма. 

Тук събрахме филмите на Спилбърг за последните десетилетия, които обожаваме да гледаме и днес...

"Индиана Джоунс" (1981/1984/1989/2008)

Една поредица от филми, която е любима на няколко поколения зрители. Приключенската история за Индиана Джоунс е тотален хит още от 80-те години на миналия век и на феновете на киното не им омръзва да гледат тези шедьоври на Спилбърг дори и днес. Най-хубавото е, че дори някоя част да ви е по-любима от другите, нито една няма да ви разочарова с посредствена и слаба режисура. Ура!

"Списъкът на Шиндлер" (1993)

Филм, който няма нужда от представяне. Ужасът на Втората световна война, пресъздаден така, както все още никой друг не е успял. Черно-бял филм за войната, направен през 90-те, вероятно звучи като лошо решение, но не и под режисурата на Спилбърг. Ненадмината лента, която те хваща за гърлото от началото и те разтърсва до самия край...

"Извънземното" (1982)

И как да минем без тази абсолютна класика в списъка ни? Кой ли не е гледал "Извънземното" и кой ли не е минал през палитрата от различни чувства и емоции, които събужда този уж детски филм... Ако не сте го гледали наскоро, сега е моментът да си го припомните. За човешкото във всяко отношение - през брилянтния прочит на Спилбърг.

"Спасяването на редник Райън" (1998)

Като гледате списъка със заглавия дотук, вече се убеждавате какъв тотален гений е Спилбърг. Но нека продължим натам. Какво ще е този списък без хитовия филм с Том Ханкс и Мат Деймън? История, която няма да забравите, след като я изгледате веднъж. История за страданията през войната, но и за честта и дълга към събратята и Родината.

"Джурасик парк" (1993/1997)

Вече се настроихте, че хитовите заглавия тук нямат край. И сега няма да ви разочароваме. Говорим за първите две части на завладяващите филми за изчезналите видове, които са режисирани именно от Спилбърг. Абсолютен успех не само сред по-младите зрители, но и сред възрастните. Увлекателната история и приключенският привкус грабват вниманието и го държат до самия край...

"Специален доклад" (2002)

Един от най-добрите филми с Том Круз, а и достоен претендент за тази класация. Доста по-различен сюжет, преплетен перфектно с технологиите на бъдещето и загадъчността на свръхестественото. Кой ли не е гледал филма и не се е впечатлил от режисурата и пресъздаването на историята. 

"Терминалът" (2004)

Няма как да не се сещате - това е филмът, в който Том Ханкс говори на български. Но се сещаме за него заради много повече от това... Още един наистина впечатляващ филм под режисурата на Спилбърг. Ако прочетете сценария, историята ще ви се стори доста постна и рискована за създаването на успешен филм. Но не и с усета на един от гениите на киното. В неговите ръце шансът за наистина феноменален филм е огромен.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща