Най-обичаните приказки на всички времена

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

07 Октомври 2018

Всеки е имал поне една безумно любима приказка, която е карал да му препрочитат отново и отново преди лягане. А после, вече пораснал, все още пази онази сантиментална обич към нея. Затова днес ви напомняме няколко от най-любимите приказки на всички времена.

"Пепеляшка"

Безспорно един от фаворитите, кой ли не обича историята на момичето, тормозено от мащехата и сестрите си, но след това се превръща в принцеса. Освен шедьовъра на Дисни от средата на миналия век, има немалко филми, които са вдъхновени от тази приказка. Мнозина я откриват в "Хубава жена" например, а сватбата на Мегън Маркъл с принц Хари също беше сравнена с историята на Пепеляшка. 

Усмивката на Мона Лиза: (Не)разкритата загадка

"Красавицата и звярът"

Приказка, която очевидно няма да бъде забравена скоро. Доказателство е, че има анимации по нея, мюзикъл, да не забравяме игралният филм, който беше направен миналата година, с участието на Ема Уотсън. 

"Червената шапчица"

Разбира се, няма как да минем без нея в челните позиции. Написана като предупреждение към малките да слушат възрастните повече и да не се отклоняват от пътя си (буквално и преносно), малката героиня продължава да печели симпатии и до ден-днешен. Интересното е, че може би ще срещнете приказката в няколко варианта - различното е винаги финалът. Оригиналната приказка завършва с това как вълкът изяжда Червената шапчица - и край. Вероятно обаче по-късно такъв финал е сметнат за твърде тежък за децата и се появяват версиите как малкото момиче и баба му са спасени.

Вижте още: Детските книги, които възрастните обичат

"Снежанка и седемте джуджета"

Не бихме могли да я подминем. Всичко в тази приказка очарова малките - красивата принцеса, злата мащеха, магията, симпатичните джуджета и разбира се - принцът, който я спасява. Емблематичната анимация на Дисни по тази приказка се помни и до днес. Тя е и първата, която компанията пуска - през далечната 1937 г. Грандиозният й успех съответно води и до анимирането на следващите приказки от Дисни. Направата на филмчето е коствала 4 години и 1,7 млн. долара. Игралните филми по приказката са по-скоро с доста спорен успех.

"Спящата красавица"

Особено обичана в Европа приказка, от която е вдъхновен даже великият Чайковски и написва красивата музика за едноименния балет. В анимационния филм на Дисни от края на 50-те години на миналия век е използвана малко от музиката на Чайковски. Като цяло обаче филмът не се радва на грандиозния успех на предшествениците си. Интересното е, че игралният филм на Дисни с Анджелина Джоли "Господарка на злото", който също е базиран на приказката, пожъна страхотен успех.

Вижте още: Най-четените книги на всички времена

"Малката русалка"

Тук трябва да вмъкнем, че макар да говорим за приказката на Ханс Кристиан Андерсен, имаме предвид "алтернативната" версия, в която всичко завършва добре. Едва ли има някой, който не се сеща за уникалния анимационен филм на Дисни, който спечели сърцата на малки и големи, и се помни и до днес. А в този си вариант приказката остава сред любимите за малките деца.

"Хензел и Гретел"

Една от любимите детски приказки, разказана от братя Грим. Една от малкото, в които няма принцове и принцеси, и въпреки това е много интересна за децата. Макар и по-страшна на моменти, заради злата вещица, малките читатели остават докрай приковани и искат да чуят отново и отново как тя е надхитрена и победена. Безспорно, приказка, която ще се помни и от следващите поколения. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща