Направи си: Неувяхващи нарциси

30 Март 2018

Никога няма да забравя как преди време в едно телевизионно студио, докато показвах как се прави великденски венец с хартиени цветя, един от операторите приближи до мен и каза: Много е красиво, не мога да повярвам, че е бутафория.

Думата бутафория много ме жегна. За мен тя е прашните забравени декори на театрална постановка, която отдавна не се играе, обелената боя от носа на конче от старомодна въртележка, кукла с извадено око... Самото значение на думата също е неласкателно – „фалшификат” (от buttafuoria, ит.), и макар че се е използвала и още се използва с огромен успех както в театъра, така и във военното дело, привкусът на нещо неистинско, фалшиво, дори некачествено, си остава.

Това значение обаче няма нищо общо с хартиените цветя. Склонна съм да твърдя дори, че те са новото изкуство на XXI век. Завръщане към старомодните занимания на пръстите насред свят, изпълнен с технологии, 3D принтирана реалност и компютърни симулации. Да наречем един букет хартиени цветя „бутафория”, е като да наречем една картина с пейзаж „фалшив прозорец към света”.

Хартията е стара като цивилизацията ни. Почти. Почти непроменена от мига на откриването си досега, тя крие в себе си философия – „започвам на нова страница”, „записано на бял лист”, „душата на детето е като чист бял лист”. Използвана за съхранение на знания, за украса, за изработване на брони дори, тя е един от материалите, които срещаме навсякъде около себе си във всеки един момент.

И изведнъж се появява и това уникално ново течение, това ново изкуство на създаването на хартиени цветя – толкова провокиращо и мощно, че увлича хиляди жени (и мъже) по света. То е относително достъпно, нужни са само хартия, бои, ножици и лепило, а основният инструмент е фантазията. Но ще оставя тези расъждения на теоретиците на изкуството и ще изброя колко подходящо е това изкуство за съвременния начин на живот.

Аз съм от хората, които по стечение на обстоятелствата пътуват много. Налага се да оставям ключовете от дома си на съседи и приятели, за да поливат многобройните ми растения. Понякога обаче това е невъзможно, понякога натоварените с тази нелека задача си имат други грижи и често ми се е случвало да се завърна сред посърналата си джунгла и да откривам любими растения, загинали от липсата на вода.

Обичам и на масата да има букет. Но отрязаните стръкове са едно от най-тъжните неща на света. Животът им е съкратен заради нашите претенции за красота, те скоро ще увяхнат, а сякаш ще увехне и посланието, което е търябвало да носят. Не обичам отрязани цветя.

И ето, в този случай на помощ ми идват хартиените цветя. Те не са изработени на конвейер в някоя фабрика на другия край на цвета. Листенцата им носят моята енергия или енергията на майсторки, които добре познавам, и която с радост бих допуснала в дома си. Те не се нуждаят от смяна на водата във вазата всеки ден. Мога да им се радвам дори когато сезонът им е още далече и температурите навън са минусови. Не се притеснявам да поканя на вечеря приятели, които имат сенна хрема или друга подобна алергия към растения...

Няма да забравя как веднъж като малка, се прибрах у дома с огромен букет цветя и треви, набрани по кварталните поляни. Нахлух с този букет в стаята на дядо ми и се втурнах да го прегърна, тикайки подаръка си в лицето му: „Дядо, набрах ги за теб! Ти никога нямаш цветя наоколо!”. Още помня как той буквално спря да диша. Прегърна ме нежно, но някак сковано и ме помоли да занеса цветята в кухнята, за да потърсим заедно ваза за тях. По-късно, когато цветята вече бяха далече от нас в друга стая, той седна с мен и внимателно ми обясни какво представлява сенната хрема, колко е трудно за хората с нея да се радват на цветята и дори да дишат спокойно. Пораствайки, постепенно осъзнах колко тежка беше алергията на един от най-любимите ми хора към полените. Дядо ми обожаваше цветя, но странеше от тях и ги наблюдаваше само отдалеч, а пролетта се превръщаше в неговото жестоко годишно изпитание.

Самата аз бях бременна на сватбата си. Нищо скандално, просто понякога нещата се случват малко по-бързо от плановете ни и аз оказах грейнала булка в отесняваща рокля, затрупана от цветя и пожелания за щастие. И именно цветята замалко да разрушат прекрасната атмосфера на празника ми. Сладкият аромат, който се носеше от булчинския ми букет, буквално преобърна целия ми организъм. Ако тогава бях знаела колко е лесно да имам букет от хартиени цветя! Хем щеше да е през целия ден край мен, хем щях да си го запазя като спомен от един щастлив ден. А и нямаше да престана да обичам едни от любимите си цветя.

И така, склонна съм да ви споделя един от най-лесните начини да изпълните дома си с нарциси – тези нежни пролетни цветя, които сякаш греят със собствена светлина.

Нужна ви е бяла, зелена и жълта креп хартия, малко хартиена или цветарска тел и лепило С200.

Изрежете от бялата хартия шест еднакви листенца, разтеглете ги и ги накъдрете леко с пръсти.

1 (5).JPG

Залепете ги едно за друго – първо три,

2 (4).JPG

... а после и останалите три.

3 (3).JPG

От правоъгълниче жълта хартия направете тръбичка.

4 (3).JPG

Друго правоъгълниче нарежете от едната страна на лентички и усучете с пръсти – това ще бъдат тичинките на бъдещия нарцис. Залепете върху цветарска или хартиена тел.

5 (2).JPG

Когато „тръбичката” изсъхне, нанижете я на телта с тичинките и я залепете. Можете да намажете долния й край с лепило, а можете и да сложите малко лепило в долния край на тичинките. Аз лично предпочитам втория вариант.

6 (2).JPG

Затегнете, залепвайки с тънка лентичка хартия. Това ще ви даде и повече площ за свързване на листенцата с тичинкките.

7 (2).JPG

Разтеглете внимателно с пръсти.

8 (3).JPG

Пробийте с дебела игла дупка в средата на групата бели листенца...

9 (3).JPG

...и нанижете телта с тичинките.

10 (2).JPG

Намажете с лепило долната част на тичинките и залепете за листенцата.

11 (2).JPG

Надраскайте леко ръбчето на чашката с дебел оранжев или червен маркер.

12 (2).JPG

Когато тази част изсъхне, остава само да усучете телта с още малко лентички хартия – за повече стабилност и достоверност, а после да добавите и листо.

13 (2).JPG

И така – първата стъпка към вашия огромен букет от нарциси е направена.

29665962_1677053272371473_336016392_n.jpg

Наслаждавайте се пролетното им настроение и изпълнете деня си с творчество!

Вдъхновение за още страхотни красоти можете да откриете ТУК!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща